Ministrul Economiei, Florin Spătaru, afirmă că, în total, Ministerul Economiei a alocat, prin cele trei scheme de ajutor destinate industriei din România, 314 milioane de euro, ca răspuns la crizele simultane din ultima perioadă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi am semnat mai multe contracte de finanţare în valoare de 3,7 milioane lei cu firme care activează în sectoare industriale diverse, precum industria fabricării echipamentelor electrice, textilă, farmaceutică, aeronautică. În total, Ministerul Economiei a alocat prin cele 3 scheme de ajutor destinate industriei din România 314 milioane euro, ca răspuns la crizele simultane cu care ne-am confruntat în ultima perioadă", a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei, într-o conferinţă de presă desfăşurată după semnarea contractelor de finanţare prin schema de ajutor de minimis ”Sprijin acordat pentru implementarea Programului de creştere a competitivităţii produselor industriale".

Ministerul Economiei menţionează, într-un comunicat de presă, că implementează Programulul de creştere a competitivităţii produselor industriale şi sprijină prin această schemă de ajutor de minimis dezvoltarea  durabilă a întreprinderilor din industria prelucrătoare având drept scop creşterea competitivităţii produselor industriale realizate de întreprinderile din România, în conformitate cu principiile dezvoltării durabile şi reducerea decalajelor comparativ cu celelalte ţări din Uniunea Europeană.

Schema de ajutor de minimis are prevăzut un buget total de aproximativ 6 milioane de euro, suma maximă acordată unui beneficiar din bugetul schemei este egală cu echivalentul în lei al sumei de 200.000 de euro, iar plata se va efectua eşalonat, prin rambursarea cheltuielor în baza documentelor justificative.

În prezent, se derulează cea de-a doua sesiune de depunere de proiecte, care se va încheia în 24 martie, iar de la momentul deschiderii schemei de minimis, Ministerul Economiei a aprobat 6 cereri de finanţare.

”Totodată, Ministerul Economiei derulează schema de ajutor de minimis în vederea tranziţiei către economia circulară care este bugetată cu 8 milioane de euro. În cadrul sesiunii de depunere a cererilor de finanţare cuprinsă în perioada 19 decembrie 2022 – 31 ianuarie 2023 au fost depuse un număr de 94 de cereri de finanţare, valoarea totală a proiectelor depuse fiind de 19.933.023 euro", a adăugat ministrul Florin Spătaru.

În cadrul schemei de ajutor de minimis în vederea tranziţiei către economia circulară vor fi create 256 de locuri de muncă.

Ministerul Economiei a arătat că gestionează o schemă multianuală de granturi de la bugetul de stat, pentru investiţii iniţiale ale companiilor din industria prelucrătoare, în valoare totală de 300 de milioane de euro, cu un buget mediu anual de 150 milioane de lei pentru  perioada 2022-2023. Ajutoarele vor fi acordate pentru realizarea de investiţii iniţiale sau pentru o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice, fiind considerate costuri eligibile investiţiile în active corporale şi necorporale, costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiţii iniţiale, calculate pe o perioadă de doi ani sau o combinaţie între cele două.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.