Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a afirmat, la reuniunea OCDE de la Paris, că aderarea României la Organizaţie este un obiectiv important pentru Coaliţia de guvernare, dar şi ”o responsabilitate asumată în faţa românilor”. ”Am expus, astăzi, în cadrul reuniunii ministeriale OCDE, mesajul meu despre importanţa stabilităţii în faţa provocărilor economice şi sociale. În aceeaşi măsură, am evidenţiat importanţa înlăturării barierelor în calea investiţiilor şi menţinerea unui dialog deschis cu mediul privat, pentru dezvoltarea unei cooperări eficiente”, a arătat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, participă, în perioada 6-8 iunie, la lucrările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) care se desfăşoară la Paris. Reuniunea, organizată la nivel ministerial, se desfăşoară sub deviza: ”Asigurarea unui viitor rezilient – Valori comune şi parteneriat global”, aducând în discuţie teme precum incluziunea şi egalitatea de şanse, sprijinirea antreprenoriatului feminin, reconstrucţia şi sprijinirea Ucrainei, politici comerciale reziliente şi creştere economică, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de Ministerul Economiei.

”Am expus, astăzi, în cadrul reuniunii ministeriale OCDE, mesajul meu despre importanţa stabilităţii în faţa provocărilor economice şi sociale. În aceeaşi măsură, am evidenţiat importanţa înlăturării barierelor în calea investiţiilor şi menţinerea unui dialog deschis cu mediul privat, pentru dezvoltarea unei cooperări eficiente. Parteneriatul public-privat poate elimina posibilele aspecte negative ale politicii, mai ales în cazul politicii comerciale”, a susţinut ministrul Florin Spătaru, în cadrul intervenţiei în panelul Economie rezilientă – politici comerciale pentru o creştere rezilientă şi inclusivă.

El a adăugat că actualul context geopolitic a afectat întreaga economie, prin perturbarea comerţului internaţional şi a lanţurilor de aprovizionare.

”Rezilienţa lanţurilor de aprovizionare este esenţială. Înlăturarea barierelor în calea investiţiilor şi comerţului, asigurând în acelaşi timp o concurenţă loială pe piaţă, este şi va fi o componentă cheie în eforturile României de a susţine economia naţională. Este important ca ţările care împărtăşesc aceleaşi valori să coopereze pentru a asigura un cadru transparent, durabil şi fair-play pentru mediul de afaceri”, a declarat Spătaru.

Ministrul Economiei a sublinitat implicarea României în susţinerea şi reconstrucţia Ucrainei, menţionând că România a început încă din prima zi a izbucnirii conflictului armat ”Reconstrucţia Ucrainei” prin integrarea rapidă a cetăţenilor ucraineni în sistemul de muncă sau cel educaţional. Astfel,  România a dat dovadă nu doar de mobilizare imediată, ci şi de stabilitate şi consecvenţă în ceea ce priveşte ajutorul oferit Ucrainei.

Totodată, Spătaru a salutat actualizarea Ghidurilor OCDE pentru 2023 care oferă recomandări actualizate pentru o conduită responsabilă în afaceri în domenii-cheie, cum ar fi schimbările climatice, biodiversitatea, tehnologia, integritatea afacerii şi a lanţurilor de aprovizionare, precum şi proceduri actualizate de implementare pentru punctele naţionale de contact pentru o conduită responsabilă în afaceri.

O altă temă care a făcut obiectul unui panel organizat în cadrul reuniunii ministeriale OCD de la Paris a vizat inteligenţa artificială în contextul unei preocupări importante pentru întreaga lume, şi anume drepturile omului.

”Primul lucru care trebuie avut în vedere de ţările preocupate de dezvoltarea sistemelor de inteligenţă artificilă este accesibilitatea tuturor cetăţenilor lumii la aceste noi tehnologii. În plus, viitoarele mecanisme de protecţie trebuie să implice mecanisme pentru prevenirea şi atenuarea riscurilor care ameninţă drepturile omului. Utilizarea sistemelor de inteligenţă artificială în sfera publică ar trebui să fie explicate transparent cetăţenilor, astfel încât aceştia să aibă o imagine clară a impactului acesteia asupra vieţii lor şi asupra societăţii ca întreg”, a mai afirmat Spătaru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.