Directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române” Sorin Lucaci a declarat vineri că, deşi peste 3 miliarde de oameni din întreaga lume depind de apele care le traversează frontierele, doar 24 dintre state au acorduri pentru apa pe care o folosesc împreună, printre acestea fiind şi Romania.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Tema aleasă în acest an pentru Ziua Mondială a Apei, "Water for peace", aduce o dimensiune nouă a acestei resurse naturale (...).Deşi mai mult de 3 miliarde de oameni din întreaga lume depind de apele care le traversează frontierele, doar 24 dintre state (din cele 153 de ţări care împart râuri, lacuri şi ape subterane cu vecinii lor) au acorduri pentru apa pe care o folosesc împreună. Din fericire, printre acestea se numără şi ţara noastră”, a declarat Sorin Lucaci, directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”.

Administraţia Naţională „Apele Române” şi Administraţia Naţională de Meteorologie, au organizat vineri un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Apei şi Zilei Mondiale a Meteorologiei, sub patronajul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). Evenimentul a adus la aceeaşi masă specialişti, experţi în domeniul meteorologiei, climatologiei, hidrologiei şi a gospodăririi apelor, directori de instituţii şi autorităţi publice de interes strategic naţional, precum şi reprezentanţi ai mediului academic şi universitar.

 „Sunt convins că împreună putem găsi soluţii pentru a reface şi întreţine armonia dintre comunităţi folosind semantica naturală şi socio-economică a acestei resurse esenţiale. Acest efort înseamnă acorduri şi convenţii între state, precum şi parteneriate la nivel local şi totodată instituţional. Cooperarea internaţională în gestionarea apei devine un pas crucial către un viitor mai paşnic pentru toţi locuitorii planetei. La mulţi ani tuturor de Ziua Mondială a Apei!”, a afirmat Sorin Lucaci, directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”.

Cele două teme propuse în acest an de Organizaţia Naţiunilor Unite („Apă pentru pace”) pentru Ziua Mondială a Apei, respectiv de Organizaţia Mondială de Meteorologie (”În prima linie a schimbărilor climatice”) pentru Ziua Mondială a Meteorologiei reflectă problemele actuale legate de apă, accesul la apă, pe de o parte şi vreme, schimbările climatice, pe de altă parte.

”Problemele legate de apă sau climă nu sunt doar probleme de mediu. Acestea condiţionează profund stabilitatea socială, economică şi politică. Pe măsură ce schimbările climatice accentuează problemele legate de apă şi populaţia lumii, colaborarea dintre noi, ca autorităţi, dar şi între state devine imperativă”, arată Ministerul Mediului.

„Probabil că fiecare dintre noi resimţim nu doar efectele sociale, economice, ci şi efectele de mediu. Lângă graniţa noastră, există nişte ecosisteme distruse iremediabil. (…) Nu trăim cele mai simple vremuri. Schimbările climatice reprezintă un adevăr incontestabil. Trebuie să acţionăm, nu mai avem timp de pierdut! Le muţumesc colegilor de la Administraţia Naţională de Meteorologie cărora le apreciez foarte mult activitatea pe care o desfăşoară. Totodată le mulţumesc colegilor care îşi dedică viaţa profesională gospodăririi resurselor de apă. Sperăm că vom găsi soluţiile cele mai bune pentru a face faţa provocărilor actuale”, a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Totodată, cei doi secretari de stat din cadrul MMAP, Sorin Ionuţ Banciu şi Dan Ştefan Chiru, au apreciat iniţiativa de a strânge sub umbrela unei acţiuni comune personalităţi şi specialişti atât din domeniul meteorologiei, hidrologiei şi gospodăririi apelor, cât şi din arii conexe, dar interdependente.

„Acest eveniment este pentru noi toţi o ocazie unică de a creşte gradul de conştientizare a rolului şi relevanţei Serviciilor Meteorologice şi Hidrologice Naţionale, comunitatea meteorologică oferind instrumente şi cunoştinţe atât în ceea ce priveşte combaterea cât şi adaptarea la schimbările climatice.(...) Rolul nostru, al meteorologilor, ca  cercetători  ai domeniului şi oameni de ştiinţă, nu a fost niciodată mai important decât în aceste momente. Eforturile noastre de astăzi vor asigura o lume mai sigură şi mai sănătoasă generaţiilor viitoare”, a spus Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Invitaţii au subliniat totodată importanţa transmiterii rapide a informaţiilor furnizate de către meteorologi, hidrologi şi climatologi, precum şi gestionarea eficientă a resurselor de apă. În acelaşi timp, şi-au manifestat îngrijorarea legată de evoluţia climatică şi hidrometeorologică, prin raportare la efectele deja vizibile ale schimbărilor climatice.

„Sistemele de avertizare timpurie s-au dovedit a fi fundamentul adaptării şi al reducerii riscului de dezastre, o modalitate eficientă de combatere a efectelor schimbărilor climatice, oferind un cadru rentabil şi fiabil de a apăra viaţa, bunurile şi mijloacele de trai ale oamenilor de pericolele naturale cum ar fi inundaţiile, valurile de căldură şi furtunile. (...)Acţiune climatică  presupune luarea unor măsuri urgente de combatere a schimbărilor climatice şi a impactului lor, deoarece efectele schimbării climatice se manifestă în toate domeniile vieţii, incluzând sănătatea şi calitatea vieţii în sine. (...) La mulţi ani de Ziua Mondială a Meteorologiei!’’, a mai subliniat Elena Mateescu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.