Un utilizator din şapte are o singură parolă pentru toate conturile de e-mail şi de pe reţelele sociale, iar 57% îşi păstrează parolele pe o bucată de hârtie sau în telefon, potrivit unui sondaj publicat luni de producătorul de soluţii anti-virus Kaspersky Lab.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Circa 14% dintre utilizatori se expun unor mari riscuri folosind o parolă pentru toate conturile, potrivit studiului Kasperky Lab. Totodată, doar 38% dintre ei folosesc o parolă complexă pentru fiecare cont în parte.

”Aceşti utilizatori riscă să le fie compromise mai multe conturi simultan, în cazul unui furt de date”, se arată în comunicat.

Gradul de risc nu este însă cu mult mai mic pentru aceia care folosesc câteva parole pentru un număr mai mare de conturi, circa 36% dintre utilizatori. Nu stau prea bine nici cei care folosesc variaţiuni ale aceluiaşi tipar de parolă, circa 12%, se arată în studiu.

“O parolă puternică, diferită pentru fiecare cont în parte, este o măsură elementară de protecţie a identităţii digitale. Vă puteţi gândi la un singur algoritm de creare a parolelor, care să nu poată fi sparte uşor, dar pe care să le puteţi ţine minte. Există, de asemenea, programe speciale care creează şi stochează parolele în siguranţă”, a declarat un director de cercetare din cadrul Kaspersky Lab, David Emm. 

O altă problemă este faptul că, potrivit unui alt studiu Kasperky Lab, un utilizator din zece vine cu parole formate din mai puţin de opt caractere. Totodată, 12% nu încearcă să-şi facă parolele mai greu de ghicit folosind, de exemplu, majuscule, combinaţii de cifre şi litere, semne de punctuaţie sau alte trucuri similare.

Mai mult, studiul a arătat că utilizatorii se pun în pericol, păstrându-şi parolele în locuri uşor accesibile şi nesecurizate. Peste jumătate (57%) dintre respondenţi au recunoscut că îşi păstrează parolele pe o bucată de hârtie, în telefon, în documente din computer sau le au salvate în browser. Iar în momentul în care browser-ul se oferă să le salveze parolele, o treime (36%) dintre respondenţi sunt gata să accepte, lăsându-se, astfel, pe mâinile infractorilor cibernetici sau ale persoanelor rău intenţionate care ar putea să preia controlul asupra dispozitivului lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.