Aproape două treimi dintre românii care au participat la un sondaj PwC spun că ”se descurcă financiar” cu facturile lunare, dar le rămân foarte puţini bani sau deloc pentru economii sau activităţi recreative. Peste o treime intenţionează să cheltuiască mai mult pe produse proaspete, reducând în schimb bugetul pentru alcool şi gustări. Peste 60% sunt îngrijoraţi de riscurile alimentelor ultraprocesate şi de utilizarea pesticidelor în produse, mai mult decât de costurile alimentelor. Peste jumătate sunt dispuşi să plătească mai mult pentru produse locale, pe care le consideră mai sănătoase şi benefice pentru economia locală. Temerile consumatorilor pentru următoarele 12 luni sunt legate de instabilitatea economică, inflaţie şi conflictele geopolitice.
”Aproape două treimi dintre românii (63%) care au participat la sondajul Voice of the Consumer 2025 realizat de PwC afirmă că ”se descurcă financiar” şi îşi pot achita toate facturile lunare, dar le rămân foarte puţini bani sau deloc pentru economii sau activităţi recreative. În consecinţă, preţul rămâne principalul factor de decizie în cumpărături”, arată compania de consultanţă.
Cu toate acestea, se observă o orientare tot mai accentuată către produse sănătoase şi locale, care îi determină să devină mai selectivi şi atenţi la buget.
”Deşi inflaţia s-a temperat în 2024 şi în prima jumătate din 2025 faţă de nivelurile record din anii anteriori, rămâne principala preocupare pentru consumatorii români, care continuă să fie prudenţi: caută promoţii, cumpără doar ce le trebuie din mai multe magazine şi reutilizează alimentele. În paralel, se conturează o tendinţă clară spre produse sănătoase şi locale, iar intenţiile de a cheltui mai mult pentru fructe, legume, lactate şi cereale proaspete depăşesc media regiunii geografice. În acest context, raportul PwC Voice of the Consumer 2025 subliniază necesitatea ca producătorii şi retailerii să menţină un echilibru între accesibilitate şi adaptarea ofertei la cererea tot mai mare pentru produse sănătoase şi fabricate local”, a declarat Ruxandra Tarlescu, partener şi lider al Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC Romania.
Ca dovadă a acestui trend, consumatorii estimează ca vor cheltui mai mult în următoarele şase luni pentru produse proaspete precum fructe, legume, lactate şi cereale, şi sunt hotărâţi să reducă cheltuielile pentru gustări, alcool şi alimente ultraprocesate.
În plus, mai mult de 3 din 10 consumatori sunt în căutarea unui raport calitate-preţ optim şi spun că schimbă mărcile în principal pentru beneficii financiare, dar şi din dorinţa de a găsi un gust mai bun.
De asemenea, majoritatea (88%) consideră că programele de loialitate au o influenţă importantă în alegerea unui retailer alimentar, opţiunile de cashback (57%) şi reducerile la achiziţii viitoare (55%) fiind cei mai importanţi factori de fidelizare.
Deşi consumatorii conştientizează impactul schimbărilor climatice, aceste îngrijorări nu se reflectă mereu în comportamentul de cumpărare. Peste 80% dintre respondenţi îşi exprimă îngrijorarea faţă de schimbările climatice, însă doar 44% dintre aceştia spun că sunt dispuşi să plătească mai mult pentru alimente care susţin protejarea mediului, precum îmbunătăţirea calităţii solului şi biodiversitatea.
Consumatorii din România prioritizează sustenabilitatea, cumpărând doar produse de care au nevoie şi reducând risipa alimentară, 65% luând măsuri active pentru a-şi diminua impactul asupra mediului.
De asemenea, preocupările legate de alimentele ultraprocesate sau de utilizarea pesticidelor s-a intensificat în rândul a aproximativ 54% dintre consumatorii chestionaţi.
În acelaşi timp, consumatorii preferă produsele locale deoarece sunt percepute ca fiind mai sănătoase şi că susţin economia locală, 62%, respectiv 45% dintre respondenţi invocând aceste motive. De altfel, 53% dintre respondenţi preferă produse locale, în timp ce 47% optează pentru opţiuni internaţionale mai ieftine.
În ianuarie şi februarie 2025, PwC Research, centrul global de excelenţă al PwC pentru cercetare de piaţă şi informaţii, a realizat un sondaj cu 21.075 de consumatori din 28 de ţări, printre care şi România (460 de respondenti). Aceştia au primit o varietate de întrebări despre consumul alimentar şi tendinţele consumatorilor, inclusiv cumpărăturile de alimente şi alegerile alimentare, viitorul sănătăţii, tehnologiile emergente, clima şi sustenabilitatea. Interviurile cu executivi din industrie au avut loc în mai 2025.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.