Încrederea oamenilor de afaceri germani în economia ţării lor s-a îmbunătăţit în ianuarie, potrivit unui sondaj al Institutului Ifo din München, urmărit pe scară largă, semn că cea mai mare economie a Europei ar putea evita o recesiune, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele climatului de afaceri al Ifo a crescut la 90,2 puncte, de la nivelul anterior de 88,6 de puncte, din cauza ”aşteptărilor considerabil mai puţin pesimiste”, se arată într-un comunicat.

Acest lucru a lăsat în continuare indicele sub nivelul din 2021 şi începutul lui 2022.

Companiile au raportat în general o satisfacţie mai scăzută faţă de situaţia lor actuală. Acest lucru a fost compensat de o încredere mai bună privind comerţul şi de semnale de satisfacţie prezentă şi optimism pentru viitor din partea firmelor de producţie.

”Existau aşteptări că ar putea exista o recesiune în trimestrul al patrulea din ’22 şi primul trimestru din ’23. Acum se pare că în ultimul trimestru a fost stagnare”, a declarat preşedintele Ifo, Clemens Fuest, pentru CNBC.

”Economia poate să se mai micşoreze puţin în primul trimestru, dar, având în vedere îmbunătăţirea aşteptărilor pentru luna viitoare pe care o vedem acum din partea companiilor, este foarte puţin probabil să avem o recesiune tehnică, care ar fi două trimestre negative. ”

Cele mai recente cifre ale biroului naţional de statistică al Germaniei au arătat că PIB-ul ţării a crescut cu 0,4% în iulie-septembriem faţă de trimestrul anterior şi cu 1,2% în termeni anuali.

Estimările iniţiale sugerează o creştere de 1,9% pentru tot anul 2022 şi o stagnare în ultimul trimestru.

Dar au existat avertismente repetate că Germania şi alte ţări europene s-ar putea confrunta cu o recesiune pe fondul unei crize energetice, o încetinire a producţiei, o inflaţie ridicată şi o încredere scăzută a consumatorilor şi a afacerilor.

Fuest a spus că evoluţiile de pe piaţa energiei au fost esenţiale pentru îmbunătăţirea încrederii, atât datorită scăderii preţurilor pe piaţă, cât şi datorită faptului că întreprinderile nu se mai pregătesc pentru o posibilă raţionalizare a gazelor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.