Valul inflaţionist care a atins anul trecut un maxim al ultimilor 40 de ani şi rămâne încă ridicat a erodat sentimentul de securitate financiară al gospodăriilor din SUA, a raportat luni Rezerva Federală, mulţi americani spunând că şi-au redus economiile pentru a se descurca, s-au simţit mai puţin în siguranţă cu privire la pensionare şi au amânat achiziţiile sau le-au schimbat cu produse mai ieftine, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un sondaj anual care arată efectele corozive ale inflaţiei asupra încrederii economice a americanilor, Fed a spus că procentul respondenţilor care au spus în 2022 că se descurcă ”cel puţin bine din punct de vedere financiar” a scăzut cu 5 puncte procentuale, cel mai mult de când a fost lansat sondajul, acum un deceniu, la 73%.

În anul precedent, acest procent se menţinuse la un nivel record.

Ponderea celor care spun că se descurcă mai greu a crescut cu 15 puncteprocentuale, până la 35%, cel mai înalt nivel de când Fed a început să pună această întrebare în 2014.

Fed a lansat sondajul numit ”Survey of Household Economics and Decisionmaking” în 2013.

Proporţia celor care au spus că economiile lor pentru pensii ”sunt pe drumul cel bun” a scăzut la 31% în rândul celor care nu s-au pensionat încă, faţă de 40% în 2021.

Având o campanie prezidenţială din 2024 aflată deja în stadiile incipiente, sondajul a sugerat, de asemenea, că starea de spirit amară a americanilor cu privire la propriile finanţe a fost transferată în viziunea lor asupra economiei naţionale.

Chiar dacă rata şomajului a fost scăzută, sub 4%, din ianuarie 2022, doar 18% dintre respondenţi au evaluat economia naţională drept ”bună” sau ”excelentă”, în scădere de la 50% din 2019.

INFLAŢIA ESTE O MARE ÎNGRIJORARE

Sondajul a fost realizat în octombrie, iar rezultatele au inclus răspunsuri de la un eşantion reprezentativ de 11.775 de persoane.

Inflaţia a apărut ca un risc cheie pentru SUA în 2021, pe măsură ce economia s-a redeschis în urma restricţiilor din epoca pandemiei, impuse multor activităţi publice şi comerciale cu un an înainte.

Inflaţia anuală, măsurată de Indicele preţurilor de consum, a atins un vârf de 9,1% vara trecută, cea mai mare de la începutul anilor 1980, şi rămâne ridicată acum, la 4,9%.

Oficialii Fed au crescut agresiv ratele dobânzilor, ca răspuns, şi şi-au exprimat în mod repetat hotărârea de a reduce inflaţia prin orice mijloace necesare.

Cincizeci şi patru la sută dintre adulţi au spus că bugetele lor au fost afectate ”foarte mult” de creşterea preţurilor, părinţii copiilor sub 18 ani, adulţii de culoare şi din America Latină şi cei cu dizabilităţi fiind printre cei mai susceptibili de a raporta un impact al inflaţiei.

În general, o treime dintre gospodării au menţionat inflaţia ca principală provocare financiară, în creştere de peste patru ori faţă de 2016.

O întrebare menită să măsoare resursele gospodăriilor pentru a depăşi o urgenţă financiară modestă a arătat că mai puţini au crezut că au capacitatea de a face faţă unei cheltuieli neaşteptate de 400 de dolari folosind numerar sau echivalent, cum ar fi un card de credit care ar trebui să fie rambursat integral la următoarea declaraţie.

Şaizeci şi trei la sută au spus că vor folosi numerar pentru un astfel de cost, în scădere de la un nivel record de 68% în 2021.

Între timp, măsurătorile sondajului privind veniturile gospodăriilor şi percepţia respondenţilor cu privire la piaţa muncii au arătat că anul trecut mai mulţi adulţi au primit sau au cerut o creştere salarială sau o promovare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.