Un procent de 59,5 dintre români declară că situaţia financiară li s-a înrăutăţit faţă de anul trecut, iar preţurile la utilităţi (gaze, electricitate) au fost principalele elemente menţionate care au dus la deteriorarea situaţiei financiare, arată un barometru financiar trimestrial realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.  

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”59,5% dintre români declară că situaţia financiară li s-a înrăutăţit faţă de anul trecut”, rezultă din Barometrul financiar trimestrial realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.   

Ponderea celor afectaţi financiar a crescut cu 10 puncte procentuale faţă de precedentele trimestre, de la o medie de 49,4% în primele două trimestre. Şi perspectivele de viitor sunt mai sumbre decât în prima jumătate a anului: 55,5% se aşteaptă ca situaţia financiară să li se înrăutăţească în viitor, faţă de 40,2% - media în prima jumătate a anului. 

Preţurile la utilităţi (gaze, electricitate) au fost principalele elemente menţionate care au dus la deteriorarea situaţiei financiare – fiind menţionate de 36,7% dintre respondenţi, urmate de creşterea preţurilor la produsele alimentare – 33,2% dintre respondenţi şi creşterea preţurilor la carburanţi - 20,6%. Doar 9,4% dintre români s-au declarat afectaţi de creşterea dobânzilor, în condiţiile în care 40,5% dintre respondenţi au declarat că au cel puţin un credit, iar riscul devalorizării economiilor este menţionat doar de 6,23% dintre respondenţi. 

Îngrijorările pentru perioada următoare sunt legate de evoluţia preţurilor la utilităţi - gaze şi electricitate - pondere de 24,5%, urmate de creşterea preţurilor de consum (18,7%). 

Conflictul din Ucraina şi pandemia au coborât în topul îngrijorărilor, doar 8,83% dintre respondenţi (vs 19,8% la valul din primul trimestru) au indicat războiul din Ucraina ca îngrijorare, în timp ce pandemia este motiv de îngrijorare doar pentru 6,06% dintre respondenţi (vs 16,3% în T1).  

Nivelul ridicat al îngrijorărilor legate de creşterea preţurilor la utilităţi este explicat de faptul că aceste cheltuieli au o pondere ridicată în bugetul lunar al familiilor. În medie, cheltuielile cu locuinţa au o pondere de 35% în bugetul lunar al familiilor. Însă pentru 40% dintre respondenţi, cheltuielile cu locuinţa reprezintă mai mult de 40% din bugetul lunar, iar pentru 13,7% - o pondere de peste 60%. 

Ratele la credite au o pondere de 27% în bugetul lunar al celor care s-au împrumutat (40,5% din totalul respondenţilor), iar gradul mediu de îndatorare se menţine la un nivel confortabil.

Cei care au contractat credite de consum în ultimii ani, au apelat preponderent la împrumuturi cu dobânda fixă şi nu au fost afectaţi de creşterea dobânzilor. În schimb, la creditele pentru locuinţe predomină dobânda variabilă, iar cei care au astfel de împrumuturi (21,9% dintre respondenţi) sunt mult mai afectaţi de creşterea dobânzilor. 52,3% dintre respondenţi au declarat că nu au întâmpinat dificultăţi la plata ratelor în ultimele 6 luni.

Sondajul privind situaţia financiară a românilor a fost realizat online, de comparatorul bancar FinZoom.ro, la cererea CEC Bank, în luna octombrie, pe un eşantion de peste 1.250 de respondenţi persoane fizice din toată ţara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 58,6% dintre respondenţi sunt salariaţi, 46,7% au declarat venituri între 2.500 lei şi 5.000 de lei, iar aproape jumătate – 50,8% - sub 2.500 de lei lunar, 34,6% dintre cei chestionaţi  au vârsta cuprinsă între 25 şi 40 de ani, 33,7% au studii superioare şi 9,5% studii postuniversitare.  

Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de peste 53,3 de miliarde lei, la sfârşitul primului semestru din 2022. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.