Producătorul de sisteme de vot electronic Smartmatic a dat joi în judecată compania de televiziune Fox News şi pe Rudolph Giuliani, avocatul fostului preşedinte Donald Trump, afirmând că au defăimat compania acuzând, în mod fals, că a ajutat la falsificarea alegerilor prezidenşiale în favoarea lui Joe Biden.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procesul, înregistrat la Curtea Supremă din comitatul New York, îi menţionează ca pârâţi şi pe avocatul lui Trump Sidney Powell, Fox Corp şi moderatorii de emisiuni ai Fox Lou Dobbs, Maria Bartiromo şi Jeanine Pirro.

Smartmatic acuză că Fox şi alţi pârâţi au inventat o poveste că alegerile i-au fost furate lui Trump şi au decis să facă din Smartmatic ”personajul negativ al poveştii lor”.

”Fox News a folosit povestea pentru a-şi păstra controlul asupra telespectatorilor şi cititorilor şi pentru a obţine favoruri de la fosta administraţie - una dintre prezentatoarele lor a fost chiar în stare să obţină o garanţie pentru fostul ei soţ”, se afirmă în plîngere, referindu-se la Pirro.

Plângerea solicită despăgubiri compensatorii şi punitive de peste 2,7 miliarde de dolari.

Smartmatic cere, de asemenea, inculpaţilor să retragă ”declaraţii şi implicaţii false”.

"Fox News Media se angajează să ofere contextul complet al fiecărei ştiri cu relatări aprofundate şi opinii clare. Suntem mândri de acoperirea alegerilor din 2020 şi ne vom apăra cu putere în acest proces fără fond în instanţă", a declarat un purtător de cuvânt al Fox News Media, într-un comunicat.

Dobbs a transferat întrebările la Fox News pentru comentarii, la fel ca un reprezentant al lui Bartiromo. Ceilalţi inculpaţi nu au răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Tehnologia companiei Smartmatic a fost utilizată doar într-un singur loc pentru alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, în comitatul Los Angeles, pe care Biden le-a câştigat.

"Acesta este un prim pas în încercarea de a ne recupera reputaţia şi a încerca să stabilim adevărul", a declarat Antonio Mugica, director general al Smartmatic, într-un interviu.

După alegeri, Trump şi unii dintre susţinătorii săi au răspândit pretenţii false de fraudă electorală, inclusiv că Smartmatic şi compania concurentă Dominion Voting Systems au manipulat rezultatele.

Pe 10 decembrie, Smartmatic a trimis o scrisoare către Fox News cerându-i să retragă acuzaţiile formulate de angajaţii şi invitaţii săi.

Fox nu a retractat afirmaţiile. În schimb, în ​​decembrie, a difuzat un interviu, în emisiunile celor trei moderatori, cu un expert extern care a confirmat că nu există dovezi care să susţină afirmaţiile făcute de moderatori şi de invitaţii lor referitoare la Smartmatic.

Dominion Voting Systems a intentat procese similare împotriva lui Giuliani şi Powell.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.