Shell se va retrage din toate operaţiunile sale în Rusia, inclusiv dintr-o fabrică majoră de gaze naturale lichefiate, a anunţat luni grupul angro-olandez, devenind cea mai recentă companie importantă de energie din Occident care se retrage după invadarea Ucrainei de către armata rusă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia vine la o zi după ce rivalul BP şi-a abandonat participaţia la gigantul petrolier rus Rosneft, într-o mişcare care ar putea costa compania britanică peste 25 de miliarde de dolari.

Compania Equinor din Norvegia plănuieşte la rândul ei să părăsească Rusia.

Shell a declarat într-un comunicat că va renunţa la uzina emblematică Sahalin 2 LNG, în care deţine o participaţie de 27,5% şi care este deţinută şi operată în proporţie de 50% de gigantul rus Gazprom.

Sahalin 2, situat în largul coastei de nord-est a Rusiei, este uriaş, producând aproximativ 11,5 milioane de tone de GNL pe an, care este exportat pe pieţele majore, inclusiv China şi Japonia.

Pentru Shell, cel mai mare comerciant de GNL din lume, părăsirea proiectului dă o lovitură planurilor sale de a furniza gaze pieţelor în creştere rapidă în următoarele decenii.

Shell a spus că ieşirea din Rusia nu va afecta planurile sale de a trece la energie cu emisii scăzute de carbon şi energie regenerabilă.

De asemenea, compania intenţionează să îşi înceteze implicarea în gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, la a cărui finanţare a contribuit ca parte a unui consorţiu de companii.

Germania a blocat săptămâna trecută procesul de aprobare a gazoductului.

Shell a spus că decizia de a renunţa la participaţiile din Rusia va duce la deprecieri.

Shell deţinea active de aproximativ 3 miliarde de dolari la aceste întreprinderi din Rusia, la sfârşitul anului 2021, se arată în comunicat.

”Suntem şocaţi de pierderea de vieţi omeneşti din Ucraina, pe care o deplângem, rezultată dintr-un act de agresiune militară fără sens, care ameninţă securitatea europeană”, a declarat directorul general al Shell, Ben van Beurden, într-un comunicat.

De asemenea, Shell vrea să părăsească Salym Petroleum Development, un alt joint venture avut cu Gazprom.

Împreună, Salym şi Sahalin 2 au contribuit cu 700 de milioane de dolari la câştigurile nete ale Shell în 2021.

”Decizie corectă a consiliului de administraţie a Shell de a renunţa la întreprinderile sale ruseşti”, a declarat Adam Matthews, director responsabil cu investiţiile pentru Consiliul de pensii al Bisericii Angliei, care investeşte în Shell, într-o postare pe LinkedIn.

”În urma deciziei BP, accentul este pus pe cei care nu au făcut încă un astfel de pas”, a spus Matthews.

Alte companii occidentale, inclusiv banca globală HSBC şi cea mai mare firmă de leasing de avioane din lume, AerCap, au declarat că intenţionează să părăsească Rusia, în timp ce guvernele occidentale impun sancţiuni economice împotriva Moscovei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.