Serbia are în plan investiţii de circa 14 miliarde de euro până în 2025, pentru creşterea nivelului de trai şi îmbunătăţirea infrastructurii, pentru a o aduce mai aproape de standardele din Uniunea Europeană, a declarat sâmbătă preşedintele Aleksandar Vucic, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Planul a fost anunţat înaintea alegerilor generale care vor avea loc la sfârşitul lunii aprilie sau la începutul lunii mai, în condiţile în care Vucic şi Partidul Progresist Sârb aflat la guvernare se confruntă cu proteste săptămânale şi scandaluri în care sunt implicaţi oficiali de rang înalt.

”Avem spaţiu suficient să stimulăm în continuare creşterea, care până acum a fost foarte bună”, a declarat Vucic după prezentarea programului la a cărui redactate a contribuit Banca Mondială şi care prevede investiţii de circa 9 miliarde de euro în infrastructura rutieră şi feroviară.

Restul investiţiilor, care vor fi finanţate prin împrumuturi, vor fi alocate unor proiecte precum protecţia mediului, spitale, şcoli şi măsuri de îmbunătăţire a climatului de afaceri, cum ar fi reducerea birocraţiei.

Potrivit planului, care are şi rolul să contracareze migraţia muncitorilorcătre Occident, salariile din sectorul public vor fi majorate de la circa 500 de euro pe lună la 900 de euro până la sfârşitul anului 2025. Pensiile ar urma să crească de la 225 de euro la circa 440 de euro.

Serbia, care va încheia anul 2020 cu un deficit bugetar mic, va finanţa planul prin împrumuturi. În prim trimestru, Guvernul intenţionează să vândă titluri de Trezorerie în valoare de 55 de miliarde de dinari ( 523 milioane dolari), cu maturităţi de 5 şi 12 ani, şi titluri de 350 de milioane de euro, denominate în euro, cu maturităţi de la 2 la 20 de ani.

Deficitul bugetar al Serbiei ar urma să fie anul viitor de 0,3% din PIB. La sfârşitul lunii noiembrie, datoria publică a ţării era de 52,4% din PIB.

Potrivit estimărilor, creşterea economică din 2019 va fi de 4%, peste ritmul de 3,5% anticipat de FMI, care are un acord de consultanţă, fără componentă financiară, cu autorităţile de la Belgrad.

Dinarul a fost stabil în acest an, iar Vucic a spus că moneda va rămâne stabilă în anii următori, cu un  curs de 117-120 de unităţi pentru un euro. Vineri, dinarul a încheiat tranzacţiile la 117,45 unităţi pentru un euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.