Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat luni îngrijorat de faptul că Rusia va renunţa din 17 iulie la acordul ce permite exportul în condiţii de siguranţă a cerealelor şi îngrăşămintelor din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moscova a ameninţat că va renunţa la acordul cunoscut sub numele de Iniţiativa pentru cerealele de la Marea Neagră - negociat de Naţiunile Unite şi Turcia în iulie anul trecut - dacă nu vor fi eliminate obstacolele din calea propriilor transporturi de cereale şi îngrăşăminte.

"Sunt îngrijorat şi ne străduim să ne asigurăm că va fi posibil să menţinem Iniţiativa Mării Negre şi, în acelaşi timp, că suntem capabili să ne continuăm activitatea pentru a facilita exporturile ruseşti", a declarat Guterres.

Pentru a convinge Rusia să fie de acord cu acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră a fost încheiat în acelaşi timp un memorandum de înţelegere pe trei ani, în cadrul căruia oficialii ONU au fost de acord să ajute Rusia cu propriile exporturi de alimente şi îngrăşăminte. Chiar dacă exporturile ruseşti de alimente şi îngrăşăminte nu fac obiectul sancţiunilor occidentale impuse după invazia din 2022, Moscova spune că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările reprezintă o barieră în calea livrărilor.

Ministrul adjunct de externe Serghei Verşinin a declarat sâmbătă că Rusia "nu poate fi mulţumită de modul în care este implementat acest memorandum", a relatat agenţia de ştiri TASS. El s-a întâlnit vineri, la Geneva, cu Rebeca Grynspan, înalt oficial comercial al ONU.

Printre condiţiile formulate de Rusia se numără reluarea exporturilor sale de amoniac prin intermediul unei conducte către portul ucrainean Pivdenni şi reconectarea Băncii Agricole Ruse (Rosselkhozbank) la sistemul internaţional de plăţi SWIFT.

CITEȘTE ȘI Aruncarea în aer a conductei de amoniac în Ucraina, riscă să riscă să aibă un ”impact negativ” asupra Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene, ameninţă Kremlinul


Naţiunile Unite au ajutat la stimularea exporturilor ruseşti de alimente şi îngrăşăminte, facilitând un flux constant de nave către porturile sale şi reducând tarifele de transport şi de asigurare, a declarat vineri un purtător de cuvânt al ONU.

Rusia a acceptat luna trecută ca Iniţiativa pentru cerealele de la Marea Neagră să fie prelungită cu doar 60 de zile, acordul urmând să expire luna viitoare, la 17 iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.