Directorul general al OMV, Rainer Seele, a exclus miercuri ca grupul austriac să cedeze operaţiunile de rafinare, inclusiv cele din România, către grupul Gazprom, cele două companii urmând să anunţe vineri un controversat schimb de active, relatează Die Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Seele şi ministrul german de Finanţe Hans Jorg Schelling  pleacă joi la Sankt Petersburg, unde vineri urmează să fie făcut public acordul dintre OMV şi Gazprom.

Prin acest schimb, OMV urmează să primească de la Gazprom o participaţie la exploatarea unor zăcăminte de petrol şi gaze în Siberia.

Seele a afirmat în timpul unei întâlniri cu angajaţii rafinăriei Schwechat că rafinăriile OMV nu vor face parte din schimbul de active.

”Terminaţi cu speculaţiile, vom discuta în aşa fel încât rafinăria Schwechat nu va fi afectată”, a spus Seele.

Acelaşi lucru se aplică rafinăriei din Burghausen, Germania, şi operaţiunilor de rafinare din România.

Situaţia rămâne totuşi tensionată, de când Seele a anunţat în octombrie anul trecut că OMV va vinde probabil o participaţie de 49% la subsidiara Gas Connect Austria (GCA).

Criticii vânzării susţin că astfel ar fi pusă în pericol securitatea aprovizionării cu gaze a Austriei.

Partenerii ruşi au anunţat în februarie că nu sunt interesaţi de GCA.

OMV şi Gazprom au convenit în septembrie 2015 un posibil schimb de active., dar până în prezent nu s-a decis care sunt activele ce ar urma să fie oferite în mod concret de OMV grupului Gazprom în schimbul unei participaţii de 25% la zăcământul de gaze naturale Urengoy din Siberia.

Seele  consideră că schimbul de active cu Gazprom este vital pentru OMV, pentru reducerea costurilor de producţie ale companiei austriece, în condiţiile prăbuşirii preţurilor la ţiţei şi gaze pe pieţele internaţionale, acesta declarând că "nu există un plan B" pentru cazul în care nu se va ajunge la un acord.

Ministrul Energiei din Rusia a declarat că schimbul de active ar putea include zăcăminte de petrol şi gaze deţinute de OMV în "ţări terţe" sau proiecte energetice şi de infrastructură din Austria. OMV are operaţiuni de explorare şi producţie în derulare în Marea Nordului, România, Austria, Australia, Noua Zeelandă, Emiratele Arabe Unite, Tunisia, Gabon, Kazahstab, Namibia şi Madagascar, precum şi operaţiuni suspendate în Libia şi Yemen.

OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% sunt tranzacţionate liber la Bursa de Valori Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.