Preşedintele ANAF Bogdan Stan a afirmat miercuri că instituţia pe care o conduce vrea renunţarea la unele contravenţii şi implicit la amenzile aplicate firmelor, motiv pentru care a propus mai multe amendamente la legea prevenţiei, aflată în prezent în dezbatere publică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Stan s-a referit în special la amenzile vizând emiterea bonurilor fiscale pentru servicii sau produse. El a exemplificat cu amenda de 3000 de lei aplicată celor care nu menţionează explicit pe bon produsul vândut, precum şi cu amenda de 1250 de lei în cazul agenţilor economici care nu înmânează bonul fiscal clientului.

"Au fost situaţii în care un agent economic a emis un bon fiscal de cinci lei pentru o apă plată, nu a specificat produsul care a fost vândut şi a fost sancţionat cu o amendă de 3000 de lei", a spus Stan la o conferinţă privind industria ospitalităţii, exprimându-şi speranţa ca astfel de situaţii să nu mai fie înregistrate după adoptarea legii prevenţiei. 

O altă propunere anunţată de şeful ANAF se referă la eliminarea sancţiunii prevăzute de legea în vigoare în cazul utilizatorilor de case de marcat fiscale care nu afişează anunţul de atenţionare în acest sens, privind eliberarea bonului fiscal, măsură care viza în primul rând hotelurile şi restaurantele. Amenda pentru absenţa a ceea ce şeful Fiscului a numit  "celebrul afiş" este de 3000 de lei.

Legea prevenţiei a fost lansată în dezbatere publică la începutul lunii martie şi  prevede că firmele nu vor mai fi sancţionate imediat de către autorităţi, în cazul descoperirii unor nereguli, ci vor fi mai întâi consiliate de organele de control.

Proiectul prevede ca firmele să aibă la dispoziţie un termen de până la 90 de zile calendaristice, stabilit de comun acord de către inspector cu reprezentantul companiei, pentru remedierea unei probleme înainte de a fi sancţionate.

”Sunt 33 de contravenţii ce urmează a fi propuse spre a intra sub incidenţa Legii prevenţiei. Este o componentă legislativă mult aşteptată pentru redinamizarea mediului de afaceri, dar şi pentru o mai bună funcţionare a administraţiei locale. Intrăm în etapa unei consultări extinse a prevederilor legii şi a listei contravenţiilor. E un prim pas în emanciparea actului de control, atât de necesar redinamizării mediului de afaceri şi administraţiei publice. Proiectul va fi în dezbatere publică până la data de 1 mai”, anunţa atunci ministrul pentru Mediul de Afaceri, Alexandru Petrescu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.