Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, aflată la Beijing, a cerut vineri reforme ale pieţei în China şi a criticat recent acţiunile sale dure împotriva companiilor americane şi controalele exporturilor de minereuri, în timp ce premierul Chinei i-a cerut ”să întâlnească China la jumătatea drumului” şi normalizarea relaţiilor bilaterale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Yellen s-a întâlnit vineri cu premierul Li Qiang, în timpul unei vizite la Beijing, menită să repare relaţiile economice conflictuale dintre SUA şi China, dar a spus clar în declaraţiile sale publice că Washingtonul şi aliaţii săi occidentali vor continua să răspundă la ceea ce ea a numit ”practicile economice neloiale ale Chinei”.

În ciuda discuţiilor despre decuplarea economică dintre SUA şi China, datele recente arată că cele două mari economii ale lumii rămân strâns legate, comerţul bidirecţional atingând anul trecut un record de 690 de miliarde de dolari.

”Dorim o concurenţă economică sănătoasă, nu una în care câştigătorul ia totul, dar care, cu un set echitabil de reguli, poate aduce beneficii ambelor ţări de-a lungul timpului”, i-a spus Yellen premierului chinez Li Qiang, într-o întâlnire de vineri despre care Trezoreria a declarat că este ”onestă şi constructivă”.

China a publciat o declaraţie a lui Li în care cere o comunicare consolidată, un consens asupra problemelor economice şi ”schimburi sincere, aprofundate şi pragmatice, pentru a injecta stabilitate şi energie pozitivă în relaţiile economice chino-americane”.

”China speră ca SUA să menţină o atitudine raţională şi pragmatică, să se întâlnească cu China la jumătatea drumului şi să împingă relaţiile dintre China şi SUA din nou pe drumul cel bun în curând”, se arată în declaraţia lui Li.

Acesta nu a făcut nicio menţiune despre restricţiile recente asupra exporturilor de minerale legate de semiconductori din ambele ţări.

Yellen urmează să se întâlnească sâmbătă cu vicepremierul chinez He Lifeng, omologul ei direct ca principal oficial economic al Chinei, a declarat un oficial al Trezoreriei SUA.

Yellen a avut discuţii şi la Camera de Comerţ Americană din China (AmCham), după ceea ce un oficial al Trezoreriei a numit discuţii ”de fond” cu fostul şef al economiei chineze Liu He, predecesorul lui He Lifeng, care rămâne un apropiat al preşedintelui Xi Jinping.

Yellen s-a întâlnit, de asemenea, cu şeful băncii centrale chineze Yi Gang, al cărui mandat se va încheia.

Yellen şi alţi oficiali americani merg pe o cale diplomatică, încercând să repare legăturile cu China, după ce armata americană a doborât un balon al guvernului chinez deasupra Statelor Unite, în timp ce continuă să preseze Beijingul să oprească practicile pe care le consideră dăunătoare companiilor americane şi occidentale.

Yellen a spus că speră că vizita ei va stimula o comunicare mai regulată între cele două ţări şi a spus că orice acţiune ţintită a Washingtonului pentru a-şi proteja securitatea naţională nu ar trebui să pericliteze ”inutil” relaţia mai largă.

Oficialii americani au minimalizat perspectivele pentru orice progrese majore, subliniind în acelaşi timp importanţa unor comunicări mai regulate între cele mai mari două economii ale lumii.

China speră că Statele Unite vor întreprinde ”acţiuni concrete” pentru a crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea sănătoasă a legăturilor economice şi comerciale, a anunţat vineri ministerul său de Finanţe, într-un comunicat.

”Niciun câştigător nu iese dintr-un război comercial sau din decuplare şi ”ruperea lanţurilor””, se mai spune în declaraţie.

Li i-a spus lui Yellen că un curcubeu care a apărut în timp ce avionul ei a aterizat de la Washington, joi, a oferit speranţă pentru viitorul legăturilor dintre SUA şi China.

”Cred că în relaţiile dintre China şi SUA există mai mult decât vânt şi ploaie. Cu siguranţă vom vedea mai multe curcubee”, a spus el.

Companiile americane din China speră că vizita lui Yellen va asigura că relaţiile comerciale şi căile comerciale dintre cele două economii vor rămâne deschise, indiferent de temperatura tensiunilor geopolitice.

Preşedintele AmCham, Michael Hart, a salutat ”puterea de foc suplimentară” a lui Yellen în a face presiuni pentru schimbări în politicile Chinei şi a spus că vizita ei ar putea deschide calea pentru mai multe schimburi la niveluri inferioare între cele două părţi.

”Cred că dacă ar mai fi fost un an fără vizite din partea liderilor guvernamentali americani, piaţa s-ar fi răcit”, a adăugat el.

POSIBILĂ ÎNTÂLNIRE BIDEN-XI

Impulsul diplomatic al SUA vine înaintea unei posibile întâlniri între preşedintele Joe Biden şi Xi, imediat după Summitul Grupului celor 20 de la New Delhi din septembrie sau reuniunea de Cooperare Economică Asia-Pacific programată pentru noiembrie, la San Francisco.

Secretarul de stat Antony Blinken a călătorit la Beijing luna trecută şi a fost de acord cu Xi că rivalitatea reciprocă nu ar trebui să se transforme în conflict.

Trimisul lui Biden pentru climă, John Kerry, este aşteptat într-o vizită la sfârşitul acestei luni, iar Trezoreria SUA consideră că finanţarea climatică este un domeniu în care Beijingul şi Washingtonul pot coopera.

Yellen le-a spus directorilor de companii din SUA că ”o relaţie stabilă şi constructivă” între cele două ţări ar fi de folos companiilor şi lucrătorilor americani, dar Washingtonul trebuie, de asemenea, să îşi protejeze interesele de securitate naţională şi drepturile omului.

Schimburile regulate ar putea ajuta ambele ţări să monitorizeze riscurile economice şi financiare într-un moment în care economia globală se confrunta cu ”favtori adverşi, precum războiul ilegal al Rusiei în Ucraina şi efectele persistente ale pandemiei”, a adăugat Yellen.

În acelaşi timp, ea a spus că îşi va exprima îngrijorarea oficialilor chinezi cu privire la utilizarea de către Beijing a subvenţiilor extinse pentru întreprinderile de stat şi firmele autohtone, barierele în calea accesului pe piaţă pentru firmele străine şi recentele sale ”acţiuni punitive” împotriva firmelor din SUA. Noile controale chineze ale exporturilor de galiu şi germaniu, minerale critice utilizate în tehnologii precum semiconductori, au fost, de asemenea, îngrijorătoare, a spus ea, adăugând că mişcarea a subliniat necesitatea unor ”lanţuri de aprovizionare rezistente şi diversificate”.

REFORMELE PIEŢEI

Yellen s-a referit, de asemenea, la economia planificată a Chinei, îndemnând Beijingul să revină la practici mai orientate spre piaţă, care au susţinut creşterea sa rapidă în ultimii ani.

”O trecere către reformele pieţei ar fi în interesul Chinei. O abordare bazată pe piaţă a contribuit la stimularea creşterii rapide în China şi a scos sute de milioane de oameni din sărăcie. Aceasta este o poveste de succes economic remarcabil”, a spus ea la evenimentul AmCham.

Yellen a respins ideea decuplării economiilor SUA şi chineze, notând că clasa de mijloc enormă şi în creştere a Chinei a oferit o piaţă mare pentru bunuri şi servicii americane şi subliniind că acţiunile vizate ale Washingtonului împotriva Chinei s-au bazat pe preocupări de securitate naţională.

Un oficial al Trezoreriei a spus că vibranta comunitate de afaceri americană din China este ”o întruchipare vie pe care nu o decuplăm”.

"Nu avem niciun interes în decuplare. Avem o mulţime de firme americane de top care au o istorie foarte lungă şi sunt profund implicate în economia chineză", a declarat oficialul reporterilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.