Lucrările de construcţii au continuat ritmul susţinut de creştere în a cincea lună a acestui an, avansând cu 8,9% faţă de aceeaşi lună din 2015, însă sectorul construcţiilor de locuinţe este singurul care a înregistrat un declin, potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În aprilie, lucrările de construcţii au crescut cu 12,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

Cumulat pe primele cinci luni, construcţiile au avansat cu 5% faţă de perioada similară a anului trecut.

Statisticile oficiale arată că, în luna mai 2016, s-au înregistrat creşteri, comparativ cu a cincea lună din anul trecut, la clădiri nerezidenţiale, cu 15,1%, şi la construcţii inginereşti, cu 9,4%.

În schimb, lucrările la clădiri de locuinţe au coborât cu 3,7% faţă de mai 2015. 

Evoluţia slabă a sectorului construcţiilor de locuinţe este pusă de unii analişti în legătură cu legea dării în plată, care se aplică din 13 mai şi care a avut ca efect înăsprirea condiţiilor de acordare a creditelor ipotecare de către băncile din România. 

"Pe elemente de structură au avut loc creşteri astfel: lucrările de reparaţii capitale cu 16,6%, lucrările de construcţii noi cu 8,4% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 5,9%", se arată în comunicatul INS.

Faţă de aprilie, lucrările de construcţii au crescut în luna mai cu 6,2%, pe serie brută, dar au scăzut cu 3% pe seria ajustată în funcţie de variaţiile sezoniere.

Anul trecut, numărul de locuinţe terminate a crescut cu 10,4% faţă de 2014, până la 47.017, după şase ani la rând de scădere, dar rămâne semnificativ mai mic decât nivelul de dinainte de criză.

În 2008, an de vârf pentru construcţiile din România, s-au finalizat 64.414 de locuinţe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.