România înaintează pe toate planurile care vizează programarea noilor instrumente financiare, spune Marius Vasiliu, secretar de stat în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care precizează că se află în aşteptarea aprobării la nivelul UE a cadrului de reglementare, prezumat pentru finalul lunii iunie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vineri avut loc o reuniune de negociere a Programelor Operaţionale Regionale cu reprezentanţii Comisiei Europene privind Programele Operaţionale Regionale din perspectiva Obiectivului de Politică 2 – o Europă mai verde, rezilientă, cu emisii reduse de dioxid de carbon, care se îndreaptă către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon, prin promovarea tranziţiei către o energie curată şi echitabilă, a investiţiilor verzi şi albastre, a economiei circulare, a atenuării schimbărilor climatice şi a adaptării la acestea, a prevenirii şi gestionării riscurilor, precum şi a unei mobilităţi urbane durabile.

 La reuniune au participat, alături de reprezentanţii Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, şi ai agenţiilor de dezvoltare regională.

 Reuniunea s-a desfăşurat în contextul observaţiilor Comisiei privind programele regionale şi al exerciţiului general pe care îl desfăşurăm în prezent, anume asigurarea complementarităţilor şi sinergiilor pentru domeniile vizate de Obiectivul de Politică 2 care se regăsesc în programele regionale, respectiv eficienţa energetică în clădiri publice şi rezidenţiale, infrastructura verde şi mobilitatea urbană.

 S-au discutat aspectele generale privind acţiunile care urmează a fi finanţate şi propunerile de modificare a programelor regionale pentru domeniile enumerate.

„Înaintăm pe toate planurile care vizează programarea noilor instrumente financiare. Am dat asigurări că dialogul cu Comisia Europeană este unul continuu, inclusiv pe programele operaţionale, nu doar pe PNRR şi ne ţinem de cuvânt. Puţin mai devreme am încheiat o primă discuţie pe marginea domeniilor de finanţare aferente Obiectivelor de Politică, reprezentanţii DG Regio evidenţiind progresele semnificative înregistrate în definitivarea Programelor Operaţionale Regionale, totodată oferindu-ne şi orientările necesare acolo unde mai avem încă de lucru. Săptămâna viitoare vor avea loc, în acelaşi format, COM, MIPE, ADR-uri, MDLPA, alte 2 runde de discuţii pentru restul obiectivelor de politică aferente Programelor Operaţionale Regionale. Suntem în grafic, atât faţă de propriul calendar dar şi faţă de stadiul celorlalte state membre, şi în aşteptarea aprobării la nivelul UE a cadrului de reglementare, prezumat pentru finalul lunii iunie, astfel ca, imediat după, să şi putem formaliza procesul de programare pentru perioada 2021-2027”, a declarat Marius Vasiliu, secretar de stat în cadrul MIPE.

În viitorul apropiat se vor organiza reuniuni punctuale pe fiecare program operaţional regional în parte pentru detalierea aspectelor comune negociate azi în fiecare document de programare elaborat pentru fiecare regiune în parte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.