Ministurl Energiei, Sebastian Burduja, a declarat luni, după o întâlnire cu Directorul General al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Mariano Grossi, că România salută schimbarea conversaţiei globale despre energie nucleară, el precizând că, dacă acum câţiva ani, lumea era încă sceptică în ceea ce priveşte energia nucleară, astăzi constatăm o renaştere a sectorului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Energiei a declarat într-o conferinţă de presă că a avut o întrevedere excelentă cu unul dintre cei mai importanţi diplomaţi ai lumii, Mariano Grossi, care conduce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, o instituţie cu îndelungată tradiţie la nivel global.

Potrivit lui Sebastian Burduja, Agenţia are rol atât în zona de neproliferare cât şi în zona de asistenţă tehnică pentru ţările care fie nu au un program nuclear sau au un program nuclear şi doresc să îl dezvolte, aşa cum este cazul României.

Ministrul Energiei a afirmat că în cadrul întâlnirii au abordat mai multe subiecte, precum reactoarele de mari dimensiuni, retehnologizarea Unităţii 1, unde deja Agenţia a acordat o asistenţă tehnică, dar şi proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă şi proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni.

”Am discutat şi despre provocările sectorului, pe de o parte faptul că România salută schimbarea conversaţiei globale despre energie nucleară. Dacă acum câţiva ani, lumea era încă sceptică în ceea ce priveşte energia nucleară, astăzi constatăm o renaştere a sectorului energiei nucleare, în contextul în care concluzia este extrem de clară, fără energie nucleară, fără triplarea energiei nucleare, aşa cum a existat un angajament în Dubai, nu putem vorbi despre emisii zero în orizontul 2050”, a arătat Burduja.

Sebastian Burduja a mai afirmat că a doua dimensiune importantă este cea a finanţării.

”Sectorul nuclear trebuie finanţat, proiectele nucleare sunt proiecte care necesită în general o compensare a riscului, fie prin garanţii de stat, fie prin împrumuturi la dobânzi competitive din partea bîncilor de import export şi ne dorim pe viitor şi din partea băncilor de dezvoltare, care încă au anumite reticenţe în a finanţa astfel de proiecte”, a mai spus Burduja.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.