Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a lansat în consultare publică, proiectul Schemei de minimis pentru operatorii economici în vederea modernizării şi dezvoltării staţiunilor balneare şi balneoclimatice. România deţine peste 2.500 de izvoare minerale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Valoarea totală estimată a ajutoarelor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de minimis, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, respectiv de la data adoptării şi până la 31 decembrie 2023, este de maximum 500.000.000 euro, echivalent lei, în limita creditelor bugetare şi de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat.

Numărul maxim al operatorilor economici care vor beneficia de sprijin se estimează la 2.500, iar înscrierile în cadrul programului se vor realiza exlusiv digital, prin intermediul unei aplicaţii informatice.

„România deţine peste 2.500 de izvoare minerale! Acest potenţial imens trebuie cu adevărat valorificat din punct de vedere turistic, fiind una dintre priorităţile mandatului de ministru liberal. Cel mai onest mod prin care putem realiza acest lucru este să derulăm investiţii pentru modernizarea staţiunilor balneare şi balneoclimatice. În acest sens, am lansat în consultare publică schema de minimis care va susţine dezvoltarea afacerilor din aceste zone unde regăsim resurse naturale terapeutice, iar în perspectivă ne dorim ca destinaţia România să devină tot mai competitivă şi atractivă pe plan internaţional, din acest punct de vedere", a declarat ministrul Antreprenoriatului şi turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Obiectivul schemei de minimis îl constituie stimularea operatorilor economici din staţiunile balneare şi balneoclimatice pentru a realiza investiţii în infrastructura turistică, balneară, culturală, sportivă şi de agrement, în vederea diversificării ofertei şi creşterii calităţii serviciilor turistice şi conexe din aceste destinaţii, precum şi pentru acoperirea cheltuielilor aferente formării profesionale a personalului angajat în domeniul HoReCa.

Sprijinul financiar, de la bugetul de stat, va fi acordat sub forma unei alocări financiare nerambursabile, reprezentând maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, exclusiv TVA, aferente proiectului, în limita unui plafon de 200.000 euro.

În cadrul programului, conform documentului aflat în consultare publică, vor fi finanţate următoarele tipuri activităţi eligibile:

·        extinderea şi reabilitarea de structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică, alimentaţie publică şi tratament balnear, inclusiv a reţelelor de captare şi transport a factorilor naturali de cură;

·        construcţia, extinderea şi reabilitarea obiectivelor culturale, sportive şi de agrement din staţiunile balneare şi balneoclimatice;

·        achiziţia de echipamente, mobilier şi aparatură medicală specifice tratamentelor balneare;

·        formarea profesională a personalului angajat în domeniul HoReCa.

Vor putea beneficia de măsurile de ajutor de minimis întreprinderile mici şi mijlocii, înfiinţate în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, care activează în staţiunile balneare şi balneoclimatice atestate prin Hotărârea de Guvern nr. 1016/2011 şi care îndeplinesc, la data depunerii cererii de finanţare, criteriile de eligibilitate impuse de legislaţia în domeniul ajutoarelor de minimis şi condiţiile de eligibilitate prevăzute în cadrul schemei.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.