Google este acuzat de şapte ţări europene că foloseşte strategii înşelătoare pentru a evita să ofere utilizatorilor săi o opţiune reală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instituţiile naţionale de protecţie a datelor din Olanda, Norvegia, Suedia, Polonia, Cehia, Slovenia şi Grecia au depus plângeri oficiale împotriva Google prin care acuză gigantul american de încălcarea legislaţiei GDPR.

În centrul plângerilor stă funcţia de localizare folosită de Google în cadrul sistemului de operare pentru dispozitive mobile, Android. În luna august a acestui an a ieşit la iveală faptul că Google continuă să-şi localizeze utilizatorii şi atunci când aceştia dezactivează opţiunea “Location History”.

Utilizatorii obişnuiţi au crezut că oprirea acestei funcţii opreşte şi localizarea, când, în fapt, există o a doua opţiune care face acest lucru, mai greu de găsit şi activată în mod implicit, care numeşte “Web and App Activity”.

Abia când ambele funcţii sunt dezactivate, Android nu mai înregistrează şi nu mai trimite către serverele Google coordonatele geografice.

În plângerea făcută de cele şapte state se arată că Google a folosit “tactici înşelătoare” pentru priva utilizatorii de o alegere reală şi că nu explică în mod clar ce presupune localizarea şi ce face mai precis fiecare din cele două opţiuni.

Google a luat act de acuzaţiile care i se aduc şi spune că “Location History” este dezactivată în mod implicit şi că este explicat în mod clar că oprirea acestei funcţii nu împiedică procesul de localizare.

Dacă va fi găsit vinovat, Google ar putea fi obligat să plătească o amendă de 4% din veniturile obţinute, care raportată la 2017 ar reprezenta peste 4 miliarde de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.