Grupul farmeceutic francez Sanofi a încheiat un acord de 2 miliarde de dolari cu Translate Bio, în vederea extinderii colaborării pentru un vaccin împotriva Covid-19, informaţie care a dus la creşterea puternică a acţiunilor companiei americane de biotehnologie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul întăreşte poziţia Sanofi pe o piaţă angajată într-o cursă frenetică de găsire a unui vaccin sigur şi eficace împotriva bolii provocate de coronavirus, care a ucis peste 472.000 de oameni la nivel mondial.

Companiile au anunţat că îşi vor extinde parteneriatul pentru dezvoltarea unei game largi de vaccinuri de tipul mRNA (acid ribonucleic mesager). Această tehnologie, care este un domeniu al expertizei Translate Bio, cere celulelor să producă peoteine specifice care declanşează o reacţie imună la boală.

Acţiunile Translate Bio au crescut la bursa Nasdaq cu până la 66%, fiind tranzacţionate ulterior în urcare cu 41% faţă de ziua precedentă şi cu 190% în acest an.

Acţiunile Sanofi au fost în stagnare marţi, la 93 de euro pe unitate.

În urma acordului, Sanofi va deţine o participaţie de 7,2% la Translate Bio şi dreptul exclusiv, la nivel mondial, de a dezvolta, produce şi comercializa vaccinuri pentru boli infecţioase, utilizând tehnologia companiei americane.

Acordul asigură o nouă validare a abordării mRNA pentru vaccinuri şi tratamente, care este folosită şi de alte grupuri de biotehnologie, între care BioNTech, Moderna şi Curevac.

Sanofi anticipează că vaccinul său candidat mRNA pentru COVID-19 va intra în studii clinice până la sfârşitul acestui an şi că, dacă va avea succes, va obţine acordul autorităţilor de reglementare în a doua jumătate a anului 2021.

Compania a anunţat într-un comunicat că va putea livra anual între 90 de milioane şi 360 de milioane de doze de vaccin.

“Ne aflăm în teste pre-clinice. Ceea ce facem acum este să stabilim care va fi doza de vaccin”, a declarat directorul general al Translate Bio, Ronald Renaud.

”Vom testa o serie de doze şi care ne va oferi cele mai bune date de imunogenitate şi neutralitate, combinate cu cea mai bună siguranţă, va fi doza cu care vom merge mai departe”, a explicat Renaud.

Sanofi lucrează şi la un alt vaccin pentru COVID-19, împreună cu compania britanică GlaxoSmithKline, pentru care doreşte să obţină aprobate în prima jumătate a anului viitor.

Translate Bio va primi un avans de 435 de milioane de dolari de la Sanofi, format dintr-o sumă în numerar de 300 de milioane de dolari şi o investiţie în acţiuni comune de 125 de milioane de dolari prin intermediul unui plasament privat, la preţul de 25,59 dolari pe acţiune, reprezentând o primă de 57,6% faţă de preţul titlurilor de la închiderea tranzacţiilor de luni, de 16,24 dolari pe acţiune.

Compania americană va mai avea dreptul la alte plăţi, de până la 1,9 miliarde de dolari, potrivit celor două companii.

În urma acordului, Sanofi devine al patrulea mare acţionar al Translate Bio, arată datele  Refinitiv.

Luna trecută, Sanofi a vândut o participaţie de 20,6% deţinută la partenerul american Regeneron, pentru peste 11 miliarde de dolari, anunţând că va folosi banii pentru inovaţii şi dezvoltare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.