Fondatorul splatformei de criptomonede FTX, Sam Bankman-Fried, a pledat joi nevinovat faţă de noile acuzaţii, de conspiraţie pentru încălcarea legilor privind finanţarea unor campanii electorale în SUA şi mită plătită autorităţilor chineze, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bankman-Fried, în vârstă de 31 de ani, şi-a prezentat poziţia faţă de noul rechizitoriu format din 13 capete de acuzare prin intermediul avocatului său, Mark Cohen, la o audiere în faţa judecătorului de district Lewis Kaplan, la tribunalul federal din Manhattan.

Mai devreme, el a pledat nevinovat pentru opt capete de acuzare de fraudă şi conspiraţie potrivit cărora ar fi furat miliarde din fondurile clienţilor FTX pentru a acoperi pierderile fondului său speculativ, Alameda Research.

Cohen a spus că intenţionează să conteste noile acuzaţii, deoarece acestea au fost aduse după ce Bankman-Fried a fost extrădat din Bahamas, unde a fost arestat în decembrie şi unde avea sediul FTX.

Noile acuzaţii se adaugă la presiunea exercitată asupra lui Bankman-Fried, care riscă o posibilă pedeapsă de zeci de ani de închisoare dacă va fi condamnat într-un un proces care va începe pe 2 octombrie.

Arestarea lui Bankman-Fried a survenit după ce o serie de retrageri ale clienţilor, stimulate de preocupările legate de transferuri de fonduri între bursă şi Alameda, a determinat prăbuşirea FTX, acum falimentară.

Rechizitoriul iniţial, de la biroul procurorului american din Manhattan, conţine puţine detalii despre presupusa schemă.

Într-o postare neobişnuită pe blog, după arestare, fostul miliardar a recunoscut gestionarea inadecvată a riscurilor la FTX, dar a spus că nu a furat fonduri.

La sfârşitul lunii februarie, procurorii au depus un nou rechizitoriu în 12 capete de acuzare, care detaliază acuzaţiile de fraudă şi îl acuză pe Bankman-Fried că a contribuit ilicit cu zeci de milioane de dolari la campaniile politice din SUA, prin donatori de paie, parte a unei strategii de cumpărare a influenţei la Washington.

Şi, marţi, procurorii au trecut să deschidă încă un rechizitoriu, care îl acuză pe Bankman-Fried că a conspirat pentru a încălca o lege anti-mită, prin orchestrarea unei plăţi de 40 de milioane de dolari către autorităţile chineze, pentru a recâştiga accesul la un miliard de dolari în criptomonede din conturile Alameda, care fuseseră îngheţate.

Trei foşti membri ai cercului apropiat al lui Bankman-Fried, fostul CEO al Alameda Caroline Ellison, fostul director de tehnologie FTX Zixao "Gary" Wang şi fostul director de inginerie FTX Nishad Singh, au pledat cu toţii vinovaţi şi au convenit să coopereze cu procurorii.

Bankman-Fried este închis la casa părinţilor săi în Palo Alto, California, cu o garanţie de 250 de milioane de dolari, în aşteptarea procesului.

La începutul acestei săptămâni, Kaplan a aprobat modificări la pachetul de cauţiune al lui Bankman-Fried, care sunt concepute pentru a împiedica inculpatul să manipuleze martorii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.