Comisia americană pentru valori mobiliare şi burse de valori (SEC) a anunţat marţi că fondatorul platformei de criptomonede FTX, Sam Bankman-Fried, este acuzat de fraudarea investitorilor, autorităţile de reglementare afirmând că acesta a construit "o casă din cărţi de joc", relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

SEC a precizat într-o declaraţie că va solicita, printre alte acţiuni, un ordin judecătoresc pentru a-l împiedica pe Bankman-Fried să tranzacţioneze în viitor titluri de valoare, cu excepţia contului său personal, precum şi o sancţiune civilă.

Acuzaţii separate vor fi anunţate în cursul zilei de marţi de către Procuratura SUA pentru Districtul de Sud din New York şi de către Commodity Futures Trading Commission.

Sam Bankman-Fried, fondatorul şi fostul director general al platformei de tranzacţionare FTX, al cărei faliment a zguduit piaţa crypto, a fost arestat luni în Bahamas, la cererea autorităţilor americane. El ar fi urmat să fie audiat marţi şi de o comisie a Congresului SUA.

Bahamas a primit o notificare oficială din partea SUA cu privire la o serie de acuzaţii penale formulate împotriva omului de afaceri, iar acesta urmează probabil să fie extrădat în Statele Unite.

Luna trecută, FTX a cerut să intre sub protecţia legii falimentului din SUA, iar Sam Bankman-Fried, care din miliardar a ajuns falit, a demisionat din funcţia de director executiv. Răsunătorul scandal a generat un val de presiuni publice pentru o mai mare reglementare a industriei criptomonedelor.

Platforma de tranzacţionare a criptomonedelor FTX, una dintre cele mai mari din lume, dar acum aflată în dificultate, s-a străduit să strângă bani pentru a evita colapsul, după ce clienţii s-au grăbit să retragă 6 miliarde de dolari de pe platformă în doar 72 de ore, iar bursa rivală Binance a renunţat la un acord propus de salvare.

În ultimele săptămâni, autorităţile americane au solicitat informaţii de la investitorii şi potenţialii investitori ai FTX, au declarat pentru Reuters două surse care au cunoştinţă despre aceste solicitări.

Într-o serie de interviuri şi apariţii publice, Bankman-Fried şi-a recunoscut eşecurile în gestionarea riscurilor, dar a încercat să se distanţeze de acuzaţiile de fraudă, spunând că nu a amestecat niciodată cu bună ştiinţă fondurile clienţilor de la FTX cu fondurile de la propria sa firmă de tranzacţionare, Alameda Research. "Nu am încercat niciodată să comit o fraudă", a declarat Bankman-Fried într-un interviu acordat la 30 noiembrie la evenimentul Dealbook organizat de "New York Times", adăugând că, personal, nu crede că are vreo răspundere penală.

Sam Bankman-Fried a demisionat din funcţia de director executiv al FTX în aceeaşi zi în care a fost depusă cererea de faliment.

Biroul procurorului american din Manhattan, condus de Damian Williams, un procuror cu experienţă în investigarea fraudelor cu valori mobiliare, a început la jumătatea lunii noiembrie să ancheteze modul în care FTX a gestionat fondurile clienţilor.

De asemenea, Comisia SUA pentru Burse şi Valori Mobiliare (Securities and Exchange Commission) şi Comisia pentru Tranzacţii cu Contracte Futures (Commodity Futures Trading Commission) au deschis propriile anchete.

Investitorii americani ai platformei FTX l-au dat în judecată pe Bankman-Fried, susţinând că el şi o serie de celebrităţi care au promovat platforma s-au angajat în practici înşelătoare, provocându-le daune de 11 miliarde de dolari. Cazul a fost asemănat cu cel al start-upului Theranos, în care fondatoarea companiei, Elizabeth Holmes, şi asociatul ei au fost condamnaţi recent la 11 ani şi respectiv 13 ani de închisoare.

Dispariţia FTX a marcat o nouă lovitură primită în acest an de industria criptomonedelor, în condiţiile în care piaţa se prăbuşise în general, pe fondul unei serii de eşecuri care au doborât şi alţi jucători-cheie, între care Voyager Digital şi Celsius Network.

CITEȘTE ȘI PORTRET - Miliardarul cu păr rebel, tricou şi prieteni celebri. Cum s-a transformat peste noapte Sam Bankman-Fried din „cavalerul alb” în deţinut

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.