Operatorul aerian irlandez Ryanair şi-a dublat miercuri estimarea de pierdere anuală pentru acest an şi a redus cu 33% previziunile privind traficul de pasageri din ianuarie, din cauza noilor restricţii legate de varianta Omicron a noului coronavirus impuse de autorităţile din Franţa, Germania şi Maroc, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ryanair consideră însă că este prea devreme pentru a spune dacă vor fi necesare revizuiri similare ale estimărilor pentru programele sale din februarie şi martie şi că va aştepta date ştiinţifice suplimentare înainte de a lua orice decizie.

Compania aeriană irlandeză low-cost, cea mai mare din Europa după numărul de pasageri, a efectuat de peste două ori mai multe zboruri pe continent în a doua săptămână a lunii decembrie decât orice altă companie aeriană, potrivit Eurocontrol, autoritatea de reglementare a traficului aerian din Europa.

Dar restricţiile impuse pasagerilor britanici care zboară către Germania şi Franţa – şi pentru  toţi pasagerii UE către Maroc - au forţat Ryanair să reducă estimarea referitoare la numărul de pasageri pentru decembrie la un interval de la 9 la 9,5 milioane, de la 10 la 11 milioane, se arată într-un comunicat al companiei.

Ryanair preconizează reduceri şi mai profunde în ianuarie, reducându-şi prognoza la 6 până la 7 milioane de pasageri, de la 10 milioane.

Directorul general Michael O'Leary, unul dintre cei mai deschişii critici ai restricţiilor de călătorie cauzate de Covid-19, a declarat săptămâna trecută că starea de spirit din Marea Britanie şi Irlanda în faţa lui Omicron este una de ”panică”.

O'Leary a susţinut că este imposibil să se limiteze răspândirea variantelor de virus şi că filtrele de înaltă calitate din avioane le fac relativ sigure.

Mulţi experţi în sănătate consideră însă călătoriile cu avionul ca fiind o activitate cu risc ridicat.

Ca urmare a reducerilor, Ryanair, care chiar luna trecută anunţase primul profit trimestrial de la începutul pandemiei, se aşteaptă acum să înregistreze o pierdere netă între 250 de milioane de euro (283 de milioane de dolari) şi 450 de milioane de euro în cele 12 luni până la sfârşitul lunii martie.

Estimarea referitoare la pierderi este în creştere faţă de prognoza sa anterioară de pierderi cuprinse între 100 de milioane şi 200 de milioane de euro.

”Aceste cifre sunt extrem de sensibile la orice flux suplimentar de ştiri pozitive sau negative despre Covid-19”, se arată în comunicatul Ryanair.

Compania aeriană, care utilizează în mod normal o strategie de a-şi umple avioanele, indiferent de reducerile necesare pentru ocuparea locurilor, a promis o actualizare pe 31 ianuarie, când va publica rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea, care se va încheia la sfârşitul lui decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.