Rusia va fi invitată să participe la reuniunile organizaţiei de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC) găzduite de Statele Unite anul viitor, a declarat luni un oficial american, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În calitate de ”bune administratore ale APEC”, Statele Unite vor invita Rusia, care este membră a blocului de 21 de ţări, a declarat Matt Murray, un înalt oficial american la APEC, într-o conferinţă de presă susţinută la Singapore.

Relaţiile dintre Washington şi Moscova s-au deteriorat până la cel mai jos nivel din ultimii 60 de ani de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, un act pe care Moscova îl justifică drept ”operaţiune militară specială”, dar care a declanşat sancţiuni şi condamnări din partea naţiunilor occidentale, precum şi a unor ţări ca Singapore.

La o reuniune a APEC găzduită de Thailanda în mai, reprezentanţii Statelor Unite şi ai altor ţări au părăsit o întâlnire în semn de protest faţă de acţiunile Rusiei în Ucraina, când ministrul rus al Economiei, Maxim Reşetnikov, a rostit observaţii.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu a participat luna trecută la un summit al Grupului celor 20 de economii majore de la Bali, în ciuda unei invitaţii din partea gazdei Indonezia, care a rezistat presiunilor din partea ţărilor occidentale de nu îl invita pe lider şi chiar de a-l expulza din bloc.

Murray nu a spus dacă Putin va participa la întâlnirea liderilor APEC de anul viitor, de la San Francisco.

Liderul rus a fost reprezentat de prim-viceprim-ministrul Andrei Belousov la întâlnirea liderilor găzduită de Thailanda luna trecută.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.