Viceprim-ministrul rus Alexandr Novak a declarat miercuri că grupul OPEC+, care îi include pe cei mai mari producători de petrol, a rezistat apelurilor Washingtonului de a creşte producţia deoarece doreşte să ofere pieţei perspective clare şi să nu se abată de la politica sa pe termen lung, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite au presat în mod repetat OPEC+ să accelereze creşterile producţiei, pe fondul creşterii preţurilor benzinei din SUA şi al declinului ratelor de aprobare ale preşedintelui Joe Biden.

Confruntat cu rezistenţa OPEC+ faţă de solicitările sale, Washingtonul a anunţat în noiembrie că SUA şi alte state consumatoare vor elibera petrol din rezerle strategice.

Întrebat de ce OPEC+ a respins apelurile, Novak a spus că OPEC+ are o viziune pe termen lung.

”Credem că ar fi corect ca piaţa să arate pe termen mediu cum vom creşte producţia, pe măsură ce cererea creşte. Companiile producătoare ar trebui să înţeleagă dinainte ce investiţii trebuie să planifice pentru a asigura o creştere a producţiei”, a declarat el pentru presa RBC”.

OPEC şi aliaţii săi au convenit la începutul acestei luni să se menţină politica lor actuală de creştere lunară a producţiei de petrol, în pofida temerilor că o eliberare de petrol din rezervele strategice ale SUA şi noua variantă de coronavirus Omicron ar duce la o nouă scădere a preţului petrolului.

Novak a mai spus că posibila eliberare de petrol din stocurile strategice de către Statele Unite şi alţi mari consumatori va avea un impact limitat pe termen scurt asupra pieţei petrolului.

El a arătat că cererea globală de petrol va creşte cu aproximativ 4 milioane de barili pe zi (bpd) anul viitor, după o creştere de până la 5 milioane de barili pe zi în acest an.

Novak a spus că un preţ al petrolului între 65 şi 80 de dolari pe baril ar trebui să fie confortabil anul viitor.

În prezent, petrolul se tranzacţionează sub 80 de dolari pe baril.

Zece ţări non-OPEC s-au alăturat OPEC pentru a forma OPEC+ în 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.