Rusia a interzis investitorilor din aşa-numitele ţări neprietenoase să vândă acţiuni deţinute la proiecte energetice cheie şi bănci până la sfârşitul anului, intensificând presiunea în conflictul cu Occidentul legat de sancţiuni, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ţările şi aliaţii occidentali, inclusiv Japonia, au impus restricţii financiare Rusiei, de când a trimis trupe în Ucraina la sfârşitul lunii februarie.

Moscova a ripostat cu restricţii de părăsirea a Rusiei de către companiile occidentale şi aliaţii lor şi, în unele cazuri, le-a confiscat bunurile.

Decretul, semnat de preşedintele Vladimir Putin şi publicat vineri, interzice imediat investitorilor din ţările care au susţinut sancţiuni împotriva Rusiei să-şi vândă activele în acorduri de partajare a producţiei (PSA), bănci, entităţi strategice, companii producătoare de echipamente energetice, precum şi în alte proiecte, de la producţia de petrol şi gaze până la cărbune şi nichel.

Putin ar putea emite o derogare specială în anumite cazuri pentru ca tranzacţiile să continue, se spune în decret, iar guvernul şi banca centrală ar trebui să pregătească o listă de bănci pentru aprobarea Kremlinului.

Decretul nu a menţionat niciun investitor pe nume.

Interdicţia acoperă aproape toate marile proiecte financiare şi energetice în care investitorii străini încă mai au participaţii, inclusiv proiectul de petrol şi gaze Sahalin-1.

Joi, grupul Rosneft a acuzat Exxon Mobil pentru scăderea producţiei la grupul de zăcăminte Sahalin-1, după ce producătorul de energie american a declarat că este în curs de a transfera participaţia de 30% ”către o altă parte”. "

Separat, un decret guvernamental semnat pe 2 august a oferit investitorilor străini în proiectul de gaze naturale lichefiate (GNL) Sahalin-2 - Royal Dutch Shell şi casele comerciale japoneze Mitsui & Co şi Mitsubishi) - o lună pentru a-şi revendica participaţiile la o nouă entitate care va înlocui proiectul existent.

Noul decret nu acoperă proiectul Sahalin-2, a spus acesta.

Exxon a refuzat să comenteze. Joi, înainte de interdicţie, Exxon a declarat că a făcut progrese semnificative să iasă din compania Sahalin-1 şi că retragerea este un proces complex. În calitate de fost operator, Exxon ”are obligaţia de a asigura siguranţa oamenilor, protecţia mediului şi integritatea operaţiunilor”, a declarat joi purtătorul de cuvânt Casey Norton.

Shell căuta opţiuni de retragere din proiect, în timp ce guvernul japonez şi-a reiterat dorinţa ca companiile japoneze să-şi menţină participaţiile acolo.

UniCredit din Italia şi Intesa, grupul american Citi şi Raiffeisen din Austria continuă să caute opţiuni pentru a părăsi Rusia, în timp ce alte bănci, cum ar fi Societe Generale şi HSBC au găsit o cale de ieşire.

Citigroup a refuzat să comenteze vineri, dar banca a declarat joi că va continua să-şi reducă operaţiunile şi expunerile faţă de Rusia. Citigroup a încetat să mai solicite noi afaceri sau noi clienţi în Rusia, a spus aceasta. Citigroup a dezvăluit o expunere de 8,4 miliarde de dolari în Rusia la 30 iunie, comparativ cu 7,9 miliarde de dolari la sfârşitul primului trimestru. Expunerea a crescut din cauza unei creşteri a valorii rublei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.