Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva arată că a oferit agenţilor economici atestaţi, în cadrul licitaţiei principale pentru vânzarea lemnului pe picior, pentru anul de producţie 2023, un volum de 2.515.000 metri cubi de lemn, fiind adjudecaţi 2.266.000 metri cubi, ceea ce reprezintă aproximativ 90%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Romsilva, faţă de licitaţia principală organizată în anul 2022, procentul de adjudecare raportat la volumul oferit a fost cu 6% mai mare.

”Licitaţia principală s-a derulat în lunile noiembrie şi decembrie, la nivelul direcţiilor silvice, prin intermediul platformei electronice de licitaţii, care asigură transparenţă totală, reducerea birocraţiei, echidistanţă, acces nelimitat ca număr de participanţi, precum şi condiţii sporite de concurenţialitate. Preţul mediu de pornire în cadrul licitaţiei principale, pentru lemnul oferit pe picior, a fost de 269,91 lei/metru cub, iar preţul mediu de adjudecare a fost de 410,22 lei/metru cub, cu 5% mai mare decât preţul mediu obţinut anul trecut”, au transmis, vineri, reprezentanţii Regiei.

Romsilva va pune pe piaţă în acest an un volum de 10 milioane de metri cubi recoltaţi din pădurile proprietatea publică a statului, din care 50% va fi valorificat ca lemn fasonat, exploatat prin forţe proprii sau contracte de prestări servicii de exploatare forestieră, şi 50% prin licitaţii de vânzare a lemnului pe picior, urmând ca acesta să fie exploatat şi valorificat de către agenţii economici atestaţi.

Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naţionale, precum şi 12 herghelii de stat.

Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.