Rompetrol Rafinare, companie controlată de grupul kazah de stat KazMunayGas ce administrează rafinăria Petromidia, a înregistrat o cifră de afaceri brută în valoare de 821,4 milioane dolari în primul trimestru din acest an, în creştere cu 15% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit situaţiilor financiare consolidate neauditate, anunţate vineri de companie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania a raportat pierderi în perioada ianuarie-martie de 63.549 dolari, comparativ cu un profit net de 40.237 dolari în primele trei luni ale anului trecut.

”În primul trimestru al acestui an, profitul operaţional EBITDA a s-a menţinut la un nivel similar primului trimestru din 2016, de 34 milioane dolari, în timp ce rezultatul net consolidat al companiei s-a apropiat de break-even”, a precizat compania.

Rezultatele consolidate ale Rompetrol Rafinare au fost susţinute de evoluţia pozitivă a indicatorilor financiari înregistraţi pe segmentul de rafinare prin operarea rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, potrivit raportului trimestrial.

În primul trimestru din 2017, profitul operaţional EBITDA al celor două unităţi de producţie s-a ridicat la 27 milioane dolari, în creştere cu 31% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cifra de afaceri a fost de 698 milioane dolari, în creştere cu 21% comparativ cu primul trimestru din 2016, iar rezultatul net a consemnat o creştere cu 87%, situându-se la nivelul de -1,3 milioane dolari. 

“Asigurând peste 40% din capacitatea de producţie a României, cele două rafinării, Petromidia şi Vega, au continuat implementarea programelor de optimizare a proceselor de producţie şi de eficientizare a operaţiunilor derulate de companie, precum şi prin creşterea ponderii produselor albe precum benzină, motorină şi jet din totalul produselor finite. De asemenea, rezultatele financiare din primul trimestru al acesui an au fost influenţate pozitiv de evoluţia marjei brute de rafinare, care a crescut cu 16% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut”, a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov.

Compania a exportat 531.000 tone de produse rafinate în primele trei luni, fiind cel mai mare exportator de produse petroliere al României.

În primul trimestru din 2017, cantitatea totală de materie primă procesată de rafinaria Petromidia a fost de 1,2 milioane tone, în scădere cu 7% faţă de perioada similară a anului trecut.

De asemenea, Rafinăria Vega a procesat 60.834 tone în trimestrul I, în scădere cu 8,15% faţă de perioada similară a anului trecut.

Pe segmentul de petrochimie, compania a procesat o cantitate de peste 45.000 tone de materie prima în primul trimestru din 2017.

La sfârşitul lunii martie, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 752 puncte de comercializare, incluzând reţeaua de staţii proprii, staţii partener şi staţii mobile.

Compania operează rafinăria Petromidia Năvodari, cea mai mare din România, şi rafinăria Vega Ploieşti, cea mai veche unitate din România în funcţiune şi unicul producător de bitum şi hexan.

Rompetrol Rafinare (RRC), companie controlată de KazMunayGas prin intermediul unei firme înregistrate în Olanda, KMG International, este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 2,5 miliarde lei (549 milioane euro).

Ministerul Energiei are o participaţie minoritară, de 44,7% din Rompetrol Rafinare, în timp ce KMG International NV deţine 48,1% din capital.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.