Depozitele deschise de către populaţie la băncile din România au avansat în luna mai cu 1,3%, sau 1,9 miliarde lei, faţă de luna precedentă, până la 152,35 miliarde lei (33,8 miliarde euro), arată calculele News.ro, pe baza datelor publicate joi de Banca Naţională a Romnâniei (BNR), în condiţiile în care statisticile au arătat că veniturile au crescut puternic în ultimul an, iar preţurile au rămas sub estimări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La finalul lunii aprilie, valoarea depozitelor populaţiei era de 150,44 miliarde lei. 

Astfel, la finalul lunii mai, populaţia avea depozite în lei la bănci de 95,9 miliarde lei şi depozite în valută de 56,5 miliarde lei.

În perioada mai 2015 - mai 2016, depozitele în lei ale persoanelor fizice au avansat cu 9,3%, iar cele în valută - cu 7%.

În total, depozitele din bănci ale populaţiei şi firmelor au ajuns la 256,2 miliarde lei (echivalent cu 56,8 miliarde euro) la finalul lunii mai, în creştere cu 1,9% faţă de aprilie şi cu 12,4% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015.

În urma acestor evoluţii, populaţia şi firmele şi-au consolidat poziţia de creditor net faţă de sistemul bancar, în condiţiile în care valoarea depozitelor din bănci este cu aproape 18% mai mare faţă de valoarea totală a creditelor luate la 31 mai, de  217,9 miliarde lei (48,3 miliarde euro).

Ultimele date statistice arată o creştere accelerată a salariilor în ultimele luni. Câştigul salarial mediu net la nivel naţional a crescut cu 12,3% în ultimul an, până la 2.086 de lei (echivalent cu 463 euro) în luna aprilie 2016.

În plus, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a crescut de la 1.050 de lei până la 1.250 de lei.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în mai peste estimările analiştilor şi a ajuns la -3,5%, nou nivel minim istoric.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.