Persoanele fizice şi juridice mai pot plăti până în 30 iunie impozitele pe clădiri, terenuri şi maşini cu reducerea de 10%, după ce guvernul a decis în luna martie prelungirea cu trei luni a termenului limită.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Persoanele fizice care achită până la 30 iunie integral suma reprezentată de aceste impozite vor beneficia de bonificaţie. Termenul stabilit iniţial pentru plata acestor impozite era 31 martie.

Decizia a fost luată din cauza unul modificări introduse prin noul Cod Fiscal, aplicat de la 1 ianuarie 2016, şi pentru care era nevoie de clarificări din partea Ministerului Finanţelor. 

"S-a prelungit şi acest temen pentru ca toată lumea să poată plăti şi să poată beneficia de clarificările pe care Ministerul de Finanţe le-a adus în ultimele săptămâni în privinţa noului Cod Fiscal”, a precizat, în 23 martie, purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Suciu. 

Principalele nelămuriri erau legate de impozitele pe clădirile cu destinaţie mixtă, care erau folosite parţial ca locuinţă, parţial ca sediu al unei firme şi pentru care se plăteau impozite diferenţiate. 

Ulterior, guvernul a decis să modifice normele privind impozitarea locuinţelor cu destinaţie mixtă sau nerezidenţială, precizând că acestea vor fi impozitate ca locuinţe cu statut rezidenţial, fără majorări, dacă plata utilităţilor nu este dedusă.

Potrivt noului Cod Fiscal, în vigoare de la 1 ianuarie 2016,  persoanele plătesc între 0,08% şi 0,2% din valoarea impozabilă a clădirilor rezidenţiale, însă pentru clădirile folosite în scop comercial, impozitul este de câteva ori mai mare. 

Cota impozitului este stabilită prin hotărâre a consiliului local, însă valoarea impozabilă a clădirii se determină în funcţie de mai multe grile stabilite de către stat, iar clădirile noi au valori mai ridicate.

Valoarea impozabilă depinde şi de rangul localităţii şi de zona în care este amplasată clădirea.

 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.