Depozitele deschise de către populaţie la băncile din România au avansat în luna aprilie cu 1,5%, sau 2,2 miliarde lei (circa 500 milioane euro), faţă de luna precedentă, până la 150,4 miliarde lei (33,6 miliarde euro), arată calculele News.ro, pe baza datelor publicate joi de Banca Naţională a Romnâniei (BNR), în condiţiile în care statisticile au arătat că veniturile au fost majorate de primele de Paşte, iar preţurile au rămas sub estimări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, la finalul lunii aprilie, populaţia avea depozite în lei la bănci de 94,7 miliarde lei şi depozite în valută de 55,7 miliarde lei, valoarea totală fiind de 150,44 miliarde lei. La finalul lunii martie, valoarea depozitelor populaţiei era de 148,26 miliarde lei. 

În perioada aprilie 2015 - aprilie 2016, depozitele în lei ale persoanelor fizice au avansat cu 7,8%, iar cele în valută - cu 6,6%.

În total, depozitele din bănci ale populaţiei şi firmelor au ajuns la 251,5 miliarde lei (echivalent cu 56,2 miliarde euro) la finalul lunii aprilie, în creştere cu 1,3% faţă de martie şi cu 10,1% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015.

În urma acestor evoluţii, populaţia şi firmele şi-au consolidat poziţia de creditor net faţă de sistemul bancar, în condiţiile în care valoarea depozitelor din bănci este cu 16% mai mare faţă de valoarea totală a creditelor luate la 30 aprilie, de  216,4 miliarde lei (48,3 miliarde euro).

Ultimele date statistice arată o creştere accelerată a salariilor în ultimele luni. Câştigul salarial mediu net la nivel naţional a crescut cu 12,1% în ultimul an, până la 2.051 de lei (echivalent cu 459 euro) în luna martie 2016.

În aprilie, veniturile populaţiei au fost majorate de primele care se acordă de obicei înainte de Paşte. 

În plus, rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în aprilie peste estimările analiştilor şi a ajuns la -3,3%, nou nivel minim istoric, de la -3% în martie.

Evoluţia a fost determinată în special de ieftinirea alimentelor în luna de dinainte de Paşte.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.