Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat după primele două luni din acest an un excedent de 204 milioane euro, comparativ cu un deficit în aceeaşi perioadă din 2016, în special ca urmare a trecerii pe plus a balanţei veniturilor primare, în care intră dividendele repatriate de firmele străine, potrivit datelor Băncii Naţionale a României, publicate joi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După primele două luni din 2016, contul curent a înregistrat un deficit de 139 milioane euro, arată datele revizuite ale BNR.

Totuşi, faţă de ianuarie, când excedentul contului curent a fost de 416 milioane euro, balanţa s-a deteriorat în februarie. 

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state.

Principala componentă care contribuie la contul curent al balanţei de plăţi este comerţul exterior, puternic deficitar în cazul României. 

Statisticile oficiale publicate săptămâna aceasta arată că deficitul comercial (FOB/CIF) a fost în primele două luni de 1,26 miliarde euro, mai mare cu 27% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

Ca urmare, balanţa bunurilor, care intră în contul curent al balanţei de plăţi, şi-a accelerat deteriorarea în primele două luni ale acestui an. 

Astfel, deficitul comercial din componenţa contului curent (calculat FOF/FOB) a crescut cu 25% în primele două luni, până la 1,23 miliarde euro, faţă de aceeaşi perioadă din 2016. Diferenţa între datele FOB/CIF şi FOB/FOB  este în principal costul transportului.

Balanţa veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini şi cele încasate de investitorii români din străinătate, a înregistrat un excedent de 251 milioane euro în perioada ianuarie-februarie 2017, faţă de un deficit de 475 milioane euro în aceeaşi perioadă din 2016. 

În schimb, balanţa serviciilor şi-a redus excedentul cu 7,5%, la 1,12 miliarde euro în primele două luni. 

Balanţa veniturilor secundare, în care intră şi fondurile europene încasate de România, a ajuns în primele două luni la un excedent de 66 milioane euro, cu 43% mai mic decât în ianuarie-februarie 2016. 

În 2016, România a înregistrat o creştere de peste două ori (+112%) a deficitului de cont curent faţă de anul precedent, până la 4,1 miliarde euro, în special ca urmare a adâncirii dezechilibrului comercial şi a creşterii puternice a dividendelor repatriate de firmele străine.

În 2015, deficitul contului curent a fost de 1,94 miliarde euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.