ROCA Industry (BVB: ROC1), holding care reuneşte companiile de materiale de construcţii din portofoliul ROCA Investments, raportează pe primele nouă luni venituri consolidate de 208,2 milioane de lei la nivel consolidat şi un profit net de 6,6 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”ROCA Industry (BVB: ROC1), holding care reuneşte companiile de materiale de construcţii din portofoliul ROCA Investments, raportează venituri consolidate de 208,2 milioane de lei la nivel consolidat, EBITDA de 24,9 milioane de lei şi un profit net de 6,6 milioane de lei. Pe parcursul primelor nouă luni ale acestui an, cele patru companii din cadrul holdingului (BICO Industries, Sarcom, Eco Euro Doors şi Terra), incluse în consolidare, au înregistrat creşteri la nivelul cifrei de afaceri faţă de aceeaşi perioadă din 2021 chiar şi în condiţiile dificile ale pieţei, care a avut un comportament imprevizibil în contextul macroeconomic”, anunţă holdingul.

Întrucât Roca Industry a fost înfiinţată în septembrie 2021, preluând controlul majoritar în Bico şi Sarcom la sfârşitul anului 2021, impactul acestor companii în rezultatul consolidat la nivelul Roca Industry (FY 2021) a fost zero, iar comparaţiile cu perioada similară a anului 2021 nu sunt realizabile.

„Am încheiat cu succes un nou trimestru din viaţa ROCA Industry, poate cel mai intens dintre cele de până acum. În aceste trei luni ne-am continuat activitatea de consolidare a portofoliului. Prin achiziţionarea Dial SRL, am încheiat trimestrul cu participaţii directe în patru companii şi încă una indirectă, dintre care patru intrate în ultimele 10 luni. Totodată, în această perioadă, echipele de vânzări din cadrul companiilor şi-au văzut testate strategiile, rezilienţa, agilitatea şi capacitatea de a inova. Ne-am confruntat, în general, cu o piaţă mult mai dificilă decât în prima parte a anului, caracterizată prin nervozitate, fluctuaţii ale preţului materiilor prime în ambele sensuri şi creşteri ale costurilor cu energia. Cu toate acestea, uitându-ne în urmă la toată activitatea companiilor din ROCA Industry, suntem mulţumiţi şi privim cu încredere spre viitor. Suntem convinşi că împreună cu toţi partenerii noştri, atât antreprenorii, cât şi furnizorii, clienţii, precum şi acţionarii ROCA Industry dispunem de toate resursele necesare pentru a contribui la reindustrializarea României”, a declarat Ionuţ Bindea, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al ROCA Industry.

În ceea ce priveşte rezultatele la nivel combinat în primele nouă luni ale anului (performanţele individuale ale BICO, Sarcom, Terra, Eco Euro Doors şi Dial), veniturile au crescut cu 24%, ajungând la 307 milioane de lei, atât datorită investiţiilor realizate pe parcursul anilor 2021-2022 cât şi adaptării strategiilor comerciale şi a portofoliilor la evoluţia pieţei. Astfel, în primele nouă luni din 2022, EBITDA la nivel combinat a fost de 42 milioane de lei, în timp ce profitul net a atins valoarea de 26 milioane de lei.

În cel de-al treilea trimestru, ROCA Industry a continuat să se implice activ, împreună cu echipele de conducere ale companiilor din portofoliu, în elaborarea şi stabilirea planurilor de afaceri şi a iniţiat şi o serie de proiecte comune de viitor, cel mai recent dintre acestea fiind lansarea procesului de analiză şi construcţie de strategie în zona sustenabilităţii (ESG).

„Planurile de dezvoltare la nivel de holding rămân în continuare concentrate pe trei piloni: realizarea de tranzacţii M&A, prin pătrunderea în cât mai multe sectoare din domeniul materialelor de construcţii, dezvoltarea prin tranzacţii M&A a companiilor din holding, prin achiziţionarea de competitori, precum şi dezvoltarea operaţională şi organizaţională a companiilor din cadrul ROCA Industry, prin transformarea acestora din afaceri antreprenoriale în companii complete din punct de vedere al organizării interne, precum în cazul BICO şi Sarcom”, a adăugat Ionuţ Bindea.

La nivelul activităţii companiilor din holding, BICO Industries, companie axată pe producţia de plasă din fibră de sticlă pentru diverse sisteme şi alte materiale industriale, şi-a continuat expansiunea în cel de-al treilea trimestru, prin semnarea tranzacţiilor pentru achiziţionarea a 55% din capitalul social al Europlas Lux. Compania are instalată în Zona Economică Liberă din Ialoveni, Republica Moldova, o capacitate de producţie de 7 milioane metri pătraţi de plasă de armare pe an.

Suplimentar, BICO se află în negocieri avansate pentru achiziţia a 77,5% din capitalul social al Iranga Technologijos, Lituania, companie cu activitate similară.

”Aceste consolidări ale brandului BICO transformă compania în unul din cei mai puternici jucători din Europa, capabil să concureze cu cele mai mari nume din industrie în ceea ce priveşte calitatea şi eficienţa produsului, cu o capacitate de producţie cumulată de 90 milioane de metri pătraţi anual”, arată ROCA Industry.

Sarcom, unul dintre cei mai mari jucători din industria de producţie de vopsele şi lacuri, prin brandurile Sticky şi Coral, a continuat procesul de completare a echipei de conducere. Totodată, în această perioadă, compania a lansat o gamă nouă de produse – emailuri pe bază de apă, şi a dezvoltat în gama de vopseluri lavabile sortimentaţia axată pe nevoile consumatorilor în zona de protecţie antibacteriană-antimucegai. Printre obiectivele companiei se numără eficientizarea operaţională, atât prin extinderea capacităţii de stocare, cât şi prin iniţierea unui proiect de instalare de panouri fotovoltaice pentru scăderea dependenţei energetice. În plus, Sarcom a iniţiat o serie de parteneriate comerciale pentru extinderea teritorială la nivel naţional în mai multe canale de vânzări.

Pe parcursul ultimului trimestru, Eco Euro Doors (EED) a obţinut acreditarea FSC (certificare pentru trasabilitatea lemnului), necesară pentru extinderea ariei de distribuţie, atât la export, cât şi prin intermediul altor retaileri de tipul DIY. În prezent compania urmăreşte eficientizarea procesului de producţie, prin organizarea fluxurilor interne pentru producţia de serie şi pentru producţia de uşi atipice, astfel încât să răspundă optim cerinţelor pieţei. Suplimentar, EED a iniţiat deja procesul de eficientizare energetică, urmărind instarea de panouri fotovoltaice pentru diminuarea costurilor cu energia.

Dial a intrat deja în procesul de integrare în cadrul holdingului, fiind stabilită structura organizaţională şi totodată iniţiat procesul de recrutare pentru echipa de management.

ROCA Industry este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti începând cu data de 27 ianuarie 2022 sub simbolul ROC1. În prezent, holdingul deţine participaţii în companiile BICO Industries (70%), Sarcom (100%), Terra (100%), Eco Euro Doors (70%) şi Dial (100%) şi Europlas Lux.

Rezultatele combinate includ performanţele individuale pe scurt ale fiecărei companii din portofoliul ROCA Industry – Bico, Terra, Sarcom, Euro Eco Doors şi Dial, fără a lua în considerare cota deţinută de ROCA Industry în capitalul social al fiecărei companii. Conducerea ROCA Industry prezintă situaţiile financiare combinate în scopul unei mai bune analize a rezultatelor, având în vedere ca aceste companii nu erau parte din holding în primele nouă luni din 2021, prin urmare analiza rezultatelor la nivel consolidat este imposibilă.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.