Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a anunţat miercuri, după şedinţa de politică monetară, că va începe ”în curând” să reducă achiziţiile lunare de obligaţiuni şi că majorarea dobânzilor ar putea avea loc mai devreme decât era aşteptat, nouă din 18 şefi ai băncii centrale anticipând că creşterea costurilor împrumuturilor ar trebui să aibă loc în 2022, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsurile, incluse în cel mai recent comunicat al Fed referitor la politici, şi estimările economice separate, reprezintă o declaraţie de politică agresivă a băncii centrale, care anticipează că inflaţia din SUA va fi în acest an de 4,2%, de peste două ori mai ridicată faţă de ţinta oficială a instituţiei, de 2%.

Banca va acţiona lent, anticipându-se că dobânda de politică monetară va urca la 1% în 2023, mai rapid faţă de estimarea Fed din iulie, şi la 1,8% în 2024, nivel care ar fi considerat încă drept o politică monetară relaxată.

În aceeaşi perioadă, Fed va permite ca inflaţia să depăşească ţinta sa de 2%, în timp ce rata şomajului va reveni la minimul anterior pandemiei, de circa 3,5%.

Fed a menţinut miercuri dobânda cheia la intervalul de 0%-0,25%.

Acţiunile au crescut pe Wall Street în urma informaţiilor, astfel că indicele S&P 500 a închis în urcare cu 1,3%, Dow Jones Industrial cu 1%, iar Nasdaq cu 1,02%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.