Rezerva Federală a Statelor Unite a redus marţi dobânzile, ca măsură de urgenţă pentru a proteja cea mai mare economie a lumii de impactul epidemiei de coronavirus, în timp ce Grupul celor mai dezvoltate şapte state ale lumii (G7) s-a angajat să ia măsurile ”corespunzătoare”, fără să le precizeze, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fed a anunţat că a redus dobânda de politică monetară cu o jumătate de punct procentual, la un interval 1% - 1,25%. Decizia a fost luată în unanimitate.

”Fundamentele economiei Statelor Unite rămân solide. Cu toate acestea, coronavirusul implică riscuri în desfăşurare pentru activităţile economice”, arată comunicatul băncii centrale.

Preşedintele Donald Trump a apreciat că reducerea dobânzii cheie cu o jumătate de punct procentual este insuficientă.

Coronavirusul, care a apărut prima oară în oraşul Wuhan din centrul Chinei la sfârşitul anului trecut, s-a extins la nivel global, numărul de cazuri noi fiind mai mare în afara Chinei decât în această ţară.

Epidemia a decimat traficul aerian internaţional şi a afectat evenimentele politice, târgurile comerciale, concertele, târgurile de carte, adunările religioase şi alte evenimente de amploare.

În lume există aproape 91.000 de cazuri de infectare cu coronavirus, dintre care peste 80.000 în China. Infecţiile au apărut în 77 de ţări şi teritorii, cel mai recent în Ucraina.

Numărul deceselor provocate de coronavirus în China a atins 2.943, iar în restul lumii 125.

Miniştrii de Finanţe din din G7 s-au declarat gata să ia măsuri, inclusiv măsuri fiscale, dacă va fi nevoie, a declarat ministrul de Finanţe japonez Taro Aso. Băncile centrale vor continua să susţină stabilitatea preţurilor şi creşterea economică.

”Ne-am reafirmat angajamentul să adoptăm măsurile de politici adecvate pentru a proteja economia de riscurile de scădere implicate de coronavirus şi să fim pregătiţi să cooperăm în continuare la timp şi cu măsuri eficiente”, a declarat Aso reporterilor, după o teleconferinţă a G7.

Ministrul a spus că reacţia va varia de la ţară la ţară.

Întrebat dacă măsurile corespunzătoare ar putea include măsuri monetare şi fiscale, Aso a spus: ”Da, orice măsură poate fi inclusă”.

Preşedintele Trump a scris pe Twitter că Fed trebuie să reducă dobânzile mai mult ”pentru a ajunge la nivelul celor din alte state/competitori”.

”Nu jucăm pe un teren egal. Nu este corect pentru SUA. Este momentul în sfârşit ca Rezerva Federală să conducă. Mai multă relaxare şi reducere”, a scris Trump.

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a salutat măsura ”apolitică” a Fed şi a declarat în Comisia pentru Finanţe din Congres că miniştrii statelor G7 şi guvernatorii băncilor centrale au convenit ”să facă tot ceea ce este posibil” pentru a limita impactul economic.

Mnuchin a spus că Statele Unite nu iau în considerare reducerea tarifelor pentru bunurile din China, după războiul comercial cu a doua mare economie a lumii, dar că vor fi analizate toate opţiunile.

Acţiunile la nivel mondial au oscilat în tranzacţii volatile, iar preţul aurului a urcat cu peste 2% după decizia Fed de reducere a dobânzilor.

Acţiunile europene au urcat marţi cu peste 2%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.