WhatsApp a depus o plângere legală în Delhi împotriva guvernului indian şi caută să blocheze reglementări ce intră în vigoare miercuri, despre care experţii spun că vor obliga unitatea Facebook să încalce protecţiile de confidenţialitate, potrivit unor surse citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin acest proces este cerut Curţii Supreme din Delhi să declare că una dintre noile reglementări reprezintă o încălcare a drepturilor la confidenţialitate în Constituţia Indiei, având în vedere că prevede ca firmele social media să identifice „primul emitent de informaţie” când autorităţile o cer.

Având în vedere că legea cere WhatsApp să demaşte doar oamenii acuzaţi de ilegalităţi, compania spune că nu poate face asta în practică. Deoarece mesajele sunt criptate complet, pentru a respecta legea, WhatsApp a precizat că ar trebui să le decodifice şi în cazul receptorilor, şi al iniţiatorilor mesajelor.

Reuters nu a putut confirma independent existenţa procesului deschis de WhatsApp, care are aproximativ 400 de milioane de utilizatori în India. Sursele care cunosc situaţia au refuzat să fie identificate din cauza caracterului sensibil al problemei. Un purtător de cuvânt al WhatsApp a refuzat să comenteze.

Procesul intensifică fricţiunile dintre guvernul prim-ministrului Narendra Modi şi giganţii tehnologici, inclusiv Facebook, compania-mamă a Google, Alphabet, şi Twitter. Tensiunile au crescut după ce poliţia a făcut o vizită la birourile Twitter, săptămâna aceasta. Serviciul a marcat postările unui purtător de cuvânt al partidului aflat la putere şi ale altora ca „media manipulate”, susţinând că a fost inclus conţinut falsificat. 

Guvernul a presat companiile tehnologice să înlăture nu doar ceea ce a descris ca dezinformare legat de criza Covid-19 în India, ci şi critici aduse răspunsului Executivului la aceasta. 

Răspunsul companiilor la noile reglementări a fost subiectul unor speculaţii intense de când au fost dezvăluite, în februarie, cu 90 de zile înainte de a fi programat să intre în vigoare.

WhatsApp, compania-mamă, Facebook, şi rivali tehnologici au investit major în India. Dar oficialii companiilor sunt îngrijoraţi, fără a face asta public, deocamdată, că reglementările dure ale guvernului Modi le-ar putea periclita perspectivele.

Printre noile reguli se numără cerinţa ca marile companii social media să desemneze cetăţeni indieni în posturi cheie, să înlăture conţinut în decurs de 36 de ore prin ordin juridic şi să creeze un mecanism care să răspundă plângerilor. Ele trebuie să folosească şi procedee automate pentru a elimina pornografia.

Facebook a spus că este de acord cu majoritatea prevederilor, dar că încearcă încă să negocieze anumite aspecte. Twitter, care a fost cea mai criticată pentru că nu s-a conformat să înlăture postări critice la adresa guvernului, a refuzat să comenteze.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.