Republicanii şi democraţii din Senatul SUA se ceartă cu privire la plafonul datoriei ţării, pe măsură ce termenul limită pentru creşterea acestuia se apropie

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un republican de top din Senatul SUA i-a cerut marţi preşedintelui Joe Biden să accepte planul partidului său de a reduce cheltuielile, sau să facă o contraofertă, în timp ce un democrat cheie a subliniat necesitatea unei creşteri ”curate” a plafonului datoriilor, care ar necesita sprijinul republican pentru a trece, transmite Reuters.

Cu doar o lună până la un posibil default catastrofal al SUA, liderii ambelor partide şi-au înăsprit divergenţele faţă de plafonul datoriei de 31.400 miliarde de dolari, republicanii insistând ca democraţii să ia în serios legislaţia care trecut de Camera Reprezentanţilor în conformitate cu liniile de partid, săptămâna trecută.

"Există un acord în Cameră. Preşedintele trebuie să accepte asta sau să facă o contraofertă", a declarat senatorul John Thune, republicanul nr. 2 al Camerei, la Capitoliul SUA, cu o săptămână înainte ca Biden să găzduiască o întâlnire bipartizană cu liderii partidelor din Congres.

”Există un sprijin puternic pentru ceea ce face Camera. Cred că toată lumea vrea să ne vadă reuşind, iar asta înseamnă obţinerea unor reforme legitime şi semnificative ca parte a acestui proces”, a adăugat Thune.

Senatorul democrat Chuck Schumer conduce o majoritate de 51-49, dar ar avea nevoie de sprijinul a cel puţin nouă şi, eventual, a mai multor republicani pentru a adopta un proiect de lege care ridică plafonul datoriei fără condiţii.

Liderul minorităţii din Cameră, Hakeem Jeffries, a declarat marţi că parlamentarii săi pregătesc o posibilă modalitate de a manevra opoziţia republicană, dar această tactică ar putea funcţiona doar dacă Senatul ar adopta un proiect de lege propriu.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a informat luni Congresul că guvernul SUA nu va putea să-şi îndeplinească toate obligaţiile, ”posibil încă de la 1 iunie”, cu excepţia cazului în care parlamentarii acţionează cu privire la plafonul datoriei.

Curând după aceea, Biden i-a invitat pe preşedintele republican al Camerei, Kevin McCarthy, pe Schumer, pe liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, şi pe Jeffries, la o întâlnire la Casa Albă, pe 9 mai.

Schumer a început apoi să promoveze în Senat un proiect de lege care ar suspenda plafonul datoriei până în decembrie 2024, fără condiţii, în timp ce Casa Albă a spus că Biden ”va sublinia că Congresul trebuie să ia măsuri, fără condiţii, pentru a evita un default”.

Într-un discurs la Senat, Schumer a spus: ”Poziţia noastră rămâne aceeaşi. Ambele partide pot face ceea ce am făcut în trecut, în ultimele trei dăţi când ne-au confruntat cu un default.

Întrebat despre discuţia sa cu Biden, McConnell le-a spus luni reporterilor la Capitoliul SUA: ”Am avut o conversaţie bună în această după-amiază şi sunt sigur că vom vorbi din nou”.

Eşecul Congresului de a acţiona cu privire la plafonul datoriei SUA ar avea ca rezultat un prin default catastrofal al SUA, care ar putea paraliza economia naţiunii şi ar putea perturba pieţele financiare mondiale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.