România este mai bine pregătită pentru crizele actuale din perspectiva PIB-ului, convergenţei şi pieţei investiţiilor, afirmă Jose Cabrita, senior manager de investiţii al Fondului European de Investiţii (FEI) în regiune, care precizează că România va continua să fie atractivă şi să-şi dezvolte piaţa de capital prival şi de risc în beneficiul companiilor în creştere şi al start-up-urilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Referindu-se în mod special la piaţa românească de capital privat şi capital de risc, Jose Cabrita, senior manager de investiţii al FEI în regiune, a subliniat că România este mai bine pregătită pentru crizele actuale din perspectiva PIB-ului, convergenţei şi pieţei investiţiilor.

„După criza din 2008 administratorii de fonduri captivi mai mari au plecat în alte ţări pentru oportunităţi care au lăsat piaţa locală fragmentată cu fonduri şi manageri mai mici şi mai noi. Acest lucru face ca actualii jucători de pe piaţă să fie mai puţin vulnerabili la deciziile conducerii centrale şi ale terţilor, dar şi ca investitorii să fie mai dispuşi să investească la nivel local. Şi, cu toate că oferta locală este relativ redusă pentru investitori, este de aşteptat ca o concurenţă mai scăzută să asigure randamente mai mari. Prin urmare, România va continua să fie atractivă şi să-şi dezvolte piaţa de capital prival şi de risc în beneficiul companiilor în creştere şi al start-up-urilor”, a declarat Jose Cabrita, senior manager de investiţii al FEI în regiune, la al treilea eveniment „Investiţie în Europa Centrală şi de Est” al How to Web, organizat cu FEI (Fondul European de Investiţii) şi SEEPEA, care a reunit administratori de fonduri, investitori instituţionali şi „business angels” pentru a împărtăşi perspectivele pe pieţe de capital privat şi capital de risc din România şi din regiune.

La rândul său, Horia Manda, preşedintele Asociaţiei de Investiţii Private şi Capital de Risc din Sud-Estul Europei (SEEPEA), spune că economia îşi va reveni înainte de sfârşitul pandemiei, iar România este încă într-o poziţie bună pentru investitorii pe termen lung, în ciuda tulburărilor provocate de COVID-19.

„Credem că economia îşi va reveni înainte de sfârşitul pandemiei. Adevărată schimbare de paradigmă în industrie, această nouă realitate a adus noi modele şi va continua să modeleze atât viaţa cât şi afacerile noastre. În ciuda tulburărilor provocate de COVID, România este încă într-o poziţie bună pentru investitorii pe termen lung”, a declarat Horia Manda, preşedintele South Eastern Europe's Private Equity Association (SEEPEA), într-o întâlnire cu investitorii.

Proiecţiile preşedintelui SEEPEA sunt în ton cu cele ale FEI, principalii manageri de active din Europa care angajează resurse în numele unor terţe părţi - instituţia europeană şi statele membre, arată asociaţia.

„FEI este optimist în ceea ce priveşte rezilienţa industriei, datorită abordării pe termen lung a acestei clase de active, care îi permite să treacă mult mai bine prin criză. De asemenea, suntem încrezători în capacităţile, experienţa şi know-how-ul administratorilor de fonduri care pot privi criza şi găsi oportunităţi în aceasta. FEI abordează în prezent statele membre pentru ca resursele din fondurile pentru recuperare negociate recent să fie furnizate şi programelor de capital privat. Pe lângă aceasta, a fost creat recent Fondul European de Garantare, un fond de fonduri de aproape 24 de miliarde euro, atât pentru datorii, cât şi pentru capitalul privat, cu scopul de a aloca aproape 4 miliarde euro programelor de capital privat din Europa pentru următoarele 16-18 luni”, a adăugat Pablo Millan, director de divizie la FEI.

Perspectivele FEI şi SEEPEA vin într-un moment în care aşteptările investitorilor s-au deteriorat substanţial.

”În mai multe sondaje pan-europene efectuate de FEI la începutul pandemiei, investitorii de capital privat şi-au exprimat îngrijorările mult mai mult în comparaţie cu investitorii de capital de risc. În martie, doar 10% dintre administratorii de fonduri de capital de risc se aşteptau la o deteriorare a afacerilor, în timp ce 47% dintre operatorii de capital privat au văzut o agravare a afacerilor”, spun reprezentanţii SEEPEA.

Perspectivele pesimiste pentru atragerea de fonduri sunt prognozate de 37% dintre managerii capitalurilor de risc şi de 67% dintre managerii de capital de risc.

Întrucât capitalul de risc este extrem de concentrat pe companiile de informaţii şi tehnologii, investitorii văd noi oportunităţi de dezvoltare pentru acest segment.

„Performăm bine în criză. Tehnologia este mult mai pregătită să facă faţă condiţiilor economice dificile datorită abordării agile şi flexibile care a fost preluată de la produse şi adaptată la întregul proces de afaceri. Acest lucru permite tehnologiei să planeze peste incertitudini”, a declarat Florin Talpeş, CEO Bitdefender.

Irina Anghel-Enescu, director general SEEPEA, a vorbit de contribuţiile sistemice care ajută la dezvoltarea pieţei.

 „Am dori să salutăm iniţiativele legislative din regiune, care susţin intrarea de noi investitori. Este cazul României şi al legilor sale recent adoptate, care, sperăm, vor consolida prezenţa fondurilor de pensii precum partenerii comanditari în ecosistem. Şi, deşi prezentul ar putea părea disruptiv şi şocant, credem că atât capitalul privat, cât şi cel de risc îşi vor ascuţi creioanele care vor scrie o poveste de succes  pentru regiune””, spune directorul general al SEEPEA.

Potrivit unui sondaj recent al FEI, managerii europeni de fonduri de capital de risc percepeau implicarea fondurilor de pensii ca investitori ca fiind cel mai important element al ecosistemului capitalului de risc care este subdezvoltat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.