Compania RCS&RDS a comentat amendamentul la Legea audiovizualului prin care marii operatori de cablu care deţin şi posturi TV pot fi obligaţi de CNA să renunţe la una dintre activităţi, afirmând că nu consideră că ar trebui să renunţe la niciuna dintre activităţi - cea de operator de cablu şi cea de media - neexistând o incompatibilitate între cele două pieţe. De asemenea, propune ca proiectul de modificare a legii să fie adoptat în forma propusă de Guvern, pentru conformarea rapidă cu legislaţia europeană, iar alte modificări să fie discutate separat, inclusiv cu toţi jucătorii privaţi din pieţele de profil". Oficialii RCS&RDS subliniază însă că "interesele unor companii private, aflate în directă concurenţă şi uneori chiar în conflict, nu ar trebui să fie arbitrate de către Parlament".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul Culturii Lucian Romaşcanu, senator PSD, a propus, printr-un amendament la un proiect de modificare a Legii audiovizualului iniţiat de Guvernul Cîţu, ca operatorii de cablu care deţin putere semnificativă pe pieţe aflate în strânsă legătură, consolidându-şi astfel puterea de piaţă, să poată fi obligaţi prin decizie a CNA să opteze pentru păstrarea activităţii doar pe una dintre pieţe. Scopul iniţial al proiectului a fost armonizarea legislaţiei româneşti cu o directivă eruopeană în domeniul audivizual.
 
"RCS & RDS este de părere că primordială este protejarea interesului României în domeniu, mai precis evitarea impunerii de sancţiuni din partea organismelor europene, sancţiuni ce pot veni pe fondul întârzierii adoptării acestor prevederi. Astfel, considerăm că este deosebit de important ca Proiectul de lege care se află acum în dezbaterea Senatului să fie adoptat cu celeritate, în forma iniţiatorului, mai precis în forma redactată de către Guvern. Orice alte interese private trebuie să se subordoneze interesului major al României, de evitare a sancţiunilor.", transmit oficialii RCS & RDS, subliniind că "adoptarea legii în forma cerută de către autorităţile europene şi realizată de către Guvern prin acest proiect de lege, nu afectează funcţionalitatea actuală, RCS & RDS fiind o societate care acţionează şi îşi desfăşoară activitatea după regulile şi legile în vigoare". 
Solicitaţi să precizeze ce strategie vor avea în cazul în care legea va intra în vigoare în forma discutată în Senat şi vor fi puşi în situaţia de a opta pentru păstrarea activităţii doar pe una dintre pieţe, oficialii RCS & RDS nu consideră că trebuie să renunţe la vreuna dintre activităţi - cea de operatror de cablu şi cea de media - întrucât nu există nicio incompatibilitate între cele două pieţe. 
"Dacă proiectul, în forma trimisă de Guvern către Parlament, intră în vigoare, nu considerăm că ar trebui să renunţăm la niciuna dintre activităţi, neexistând o incompatibilitate între cele două pieţe. Aşa cum am spus, un astfel de demers ar demonstra responsabilitate, astfel încât România nu ar risca sancţiuni severe şi plata unor importante sume de bani din bugetul de stat", a transmis compania.
De asemenea, oficialii RCS & RDS propun ca, dacă amendamentele aduse legii sunt de natură să întârzie procesul de adoptare, proiectul să fie adoptat rapid în forma propusă de Guvern, în timp ce toţi jucătorii privaţi din pieţele de profil pot fi invitaţi la dezbateri de către legiuitor cu privire la orice proiect de modificare a Legii audiovizualului. 
Totodată, RCS & RDS consideră că "interesele unor companii private, aflate în directă concurenţă şi uneori chiar în conflict, nu ar trebui să fie arbitrate de către Parlament".
Oficialii RCS & RDS precizează că propunerile şi dezbaterile aferente privind modificările aduse Legii audiovizualului au fost de la bun început nu doar în atenţia companiei, ci şi în atenţia tuturor jucătorilor din această piaţă foarte sensibilă, în care concurenţa puternică dintre agenţii economici are efecte benefice pentru consumatori.
Proiectul de lege a fost iniţiat de Guvernul Cîţu, cu titulatura "Lege pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr, 39/2005 privind cinematografia", scopul declarat fiind, conform expunerii de motive. "transpunerea Directivei nr. nr. 1808 din 14 noiembrie 2018 de modificare a Directivei 2010/13/UE privind coordonarea anumitor dispoziţii stabilite prin acte cu putere de lege sau acte administrative în cadrul statelor membre cu privire la furnizarea de servicii media audiovizuale (Directiva serviciilor media audiovizuale) având în vedere evoluţia realităţilor pieţei".
Se consideră că un furnizor de servicii deţine o poziţie preponderentă în formarea opiniei publice, în cazul în care concentrarea proprietăţii sale depăşeşte 40% din piaţa serviciilor de retransmisie prin intermediul reţelelor de comunicaţii electronice. Determinarea concentrării proprietăţii se face prin luarea în considerare a numărului de abonaţi, conform datelor furnizate periodic de ANCOM, la solicitarea consiliului.
În afara amendamentului prin care CNA poate cere operatorilor de cablu care deţin putere semnificativă pe pieţe aflate în strânsă legătură, consolidându-şi astfel puterea de piaţă, să opteze pentru una dintre pieţe, senatorul PSD Lucian Romaşcanu a propus şi ca la depăşirea cotei de concentrare a proprietăţii de către un distribuitor de servicii de programe, CNA să ia măsuri de impunere a retransmiterii gratuite a tuturor serviciilor de programe nou lansate sau care nu se regăsesc în lista must carry, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni".
 
Lucian Romaşcanu şi-a argumentat acest ultim amendament afirmând că soluţia este necesară pentru preîntâmpinarea abuzului de poziţie dominantă al unui operator economic care ar putea folosi poziţia preponderentă pe care o deţine pe una dintre pieţe pentru a perturba activitatea pe cealaltă piaţă.
 
"Este necesară implicarea CNA pentru a evita apariţia unei situaţii de abuz de poziţie dominantă în piaţa audiovizuală. Consiliul Concurenţei nu analizează implicaţiile pe care le are poziţia dominantă a unui operator într-o piaţă conexă (e.g. piaţa serviciilor de programe tv) aceleia principale (e.g. piaţa de distribuţie a serviciilor de programe tv) pe care activează respectivul operator", susţine el.
 
Recent, Valentin Jucan, membru CNA propus de Guvern, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de posibilitatea cabliştilor de a plasa posturile TV în pachete după criterii proprii, altele decît cel prevăzut de lege, respectiv tematica.
 
"Nu este firesc într-o piaţă în care libera concurenţă trebuie să existe, trebuie să existe şi predictibilitate”, a spus el în urmă cu aproximativ o săptămână, în şedinţa CNA, conform relatării Pagina de Media.
 
De altfel, în ultimele cinci luni RCS & RDS, cablistul cu cea mai mare acoperire din România, a fost amendat de trei ori de CNA, fiind acuzat că încalcă legislaţia privind gruparea televiziunilor în funcţie de tematică. Primele două amenzi au fost aplicate în urma unor sesizări ale patronului Aleph News, Adrian Sârbu, care chiar a formulat acuzaţii de "abuz de poziţie dominantă", iar cea de a treia ca urmare a sesizării lui Liviu Alexa, deţinător al televiziunii NCN. Ambii au reclamat că posturile pe care le deţin sunt poziţionate în alt pachet faţă de televiziunile de ştiri cunoscute, Antena 3, Romania TV, Digi 24, Realitatea sau B1 TV, potrivit Pagina de Media.
 
Conform legislaţiei audiovizuale, companiile de cablu trebuie să aranjeze televiziunile pe pachete, în funcţie de tematica fiecăruia: generaliste, ştiri, documentare, sport.
 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.