Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a stagnat în martie la nivelul de 0,2%, fiind a treia lună de valori pozitive după 19 luni consecutive de niveluri negative, în condiţiile în care preţurile de consum au screscut uşor faţă de februarie, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În februarie, rata anuală a inflaţiei a fost tot de 0,2%.

Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în luna martie, în medie, cu 0,08% comparativ cu luna februarie.

Serviciile s-au scumpit cel mai mult în luna martie, cu 0,32%, în medie, faţă de luna februarie, în timp ce preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu 0,23%.

În schimb, preţurile mărfurilor nealimentare au scăzut cu 0,13% faţă de luna precedentă, în medie. 

Comparativ cu martie 2016, preţurile alimentelor au crescut în a treia lună a acestui an cu 1,67%, mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,25%, iar preţurile serviciilor au coborât cu 1,4%.

Martie 2017 este a treia lună care nu mai include efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% până la 20%, de la 1 ianuarie 2016. 

Însă de la 1 ianuarie 2017, cota generală a TVA s-a redus de la 20% la 19%, iar supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi a fost eliminată, ceea ce a redus preţul la pompă cu circa 40 de bani pe litrul de benzină şi motorină.

Faţă de luna februarie, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în a treia lună a acestui an, la bilete de avion (7,7%), citrice (2,3%) şi cartofi (2,1%).

La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în martie la abonamente ouă (-3,15%), celelalte preţuri având fluctuaţii mult mai mici. 

La finalul anului 2016, rata anuală a inflaţiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflaţiei a înregistrat valori negative. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.