Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a coborât în luna martie la -3%, nou nivel minim istoric, de la -2,7% în februarie, după un uşor avans al preţurilor, cu 0,1%, faţă de a doua lună din 2016, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în martie, în medie, cu 0,1% comparativ cu luna februarie, însă evoluţia a fost diferită de la o categorie de produse la alta.

Astfel, alimentele şi serviciile s-au ieftinit, în medie, cu 0,01% în martie faţă de luna precedentă, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,23%.

În perioada martie 2015-martie 2016, preţurile alimentelor au scăzut cu 6,7%, în medie, mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,9%, iar serviciile - cu 0,5%.

În acest interval, taxa pe valoarea adăugată (TVA) a scăzut de la 24% până la 9% pentru alimente, de la 1 iunie 2015, iar cota generală de TVA a fost redusă de la 24% până la 20%, de la 1 ianuarie 2016. De la începutul acestui an, cota TVA pentru apa potabilă şi pentru cea folosită la irigaţii a scăzut la 9%.

Calculele matematice arată că, dacă reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%, s-ar fi transpus integral în preţurile de la raft, preţurile alimentelor ar fi trebuit să scadă, în medie, cu 12,1%.

Reducerea cotei generale a TVA de la 24% până la 20% are un efect de reducere a preţurilor finale cu 3,2%, în cazul în care comercianţii ar aplica integral reducerea taxei la preţurile de la raft.

Comparativ cu februarie, cele mai mari scăderi de preţuri s-au înregistrat, în martie, la ouă (-7,1%), fasole (-0,4%), carne de porc şi brânză de oaie (0,3%).

La polul opus, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat,  faţă de a doua lună a anului, la cartofi (2%) citrice (1,3%) şi combustibili (1,3%).

Pentru finalul anului 2016, Banca Naţională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflaţiei va urca la 1,4%, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 3,4%. Dacă se exclude efectul reducerii TVA asupra preţurilor, rata anuală a inflaţiei ar fi, la finalul acestui an, de 3%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.