Valul de tranzacţii cu gaze şi energii regenerabile din al treilea trimestru al anului 2018 a generat, la nivel global, o creştere record a valorii cumulate a tranzacţiilor din energie şi utilităţi, atingând 241,8 miliarde de dolari, conform unui raport al firmei de consultanţă EY.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Totodată, în ciuda incertitudinii din zona de reglementare şi a tensiunilor geopolitice continue, cel mai recent Global Capital Confidence Barometer (CCB) al EY indică de asemenea faptul că 57% dintre executivi se aşteaptă să încheie o tranzacţie în anul următor.

”După un început în forţă al anului pentru fuziuni şi achiziţii, activitatea de tranzacţionare în întregul sector a rămas intensă, în ciuda unei scăderi de la trimestru la trimestru de 25%, la 61,9 miliarde de dolari, de la 83 miliarde dolari”, se arată în comunicat.

Tranzacţiile cu utilităţi din sectorul gazelor au atins un record în trimestrul al treilea 2018, cumulând 59% din valoarea tranzacţiilor globale (36,5 miliarde dolari), mai mult de jumătate (51%) dintre acestea fiind derulate în cele două Americi (18,3 miliarde dolari), potrivit EY.

”Toate regiunile au continuat să urmărească investiţii în surse de energie regenerabilă, cu 58 de tranzacţii reprezentând 41% din volumul tranzacţiilor globale. În Europa, tranzacţiile din zona energiei regenerabile au cumulat 78% din valoarea tranzacţiilor (8,1 miliarde dolari) şi au marcat un trimestru mai slab decât s-a aşteptat”, se arată în comunicat.

Valeriu Binig, Senior Advisor în cadrul EY România, consider că, pe plan mondial, investitorii financiari se orientează către capacităţi de generare a energiei electrice folosind surse regenerabile.

”Aceasta conduce la creşterea valorii specifice a tranzactiilor cu astfel de active, comparativ cu investiţiile în active de reţele, supuse presiunii reglementatorilor. În multe cazuri, diverse scheme de sprijin aplicate de autorităţi intensifică această tendinţă. În Europa, asistăm la consolidari pe verticală şi pe orizontală (generatorii din surse convenţionale achizitionează capacităţi în domeniul regenerabilelor pentru diversificarea portofoliului şi creşterea flexibilităţii propriei producţii), în combinaţie cu capacităţi de stocare a energiei”, a spus Binig.

El a subliniat că devin din ce în ce mai frecvente acordurile bilaterale private de achiziţionare a energiei electrice (Corporate Power Purchase Agreements), prin care corporaţiile achiziţionează electricitate din surse regenerabile, garantând dezvoltarea acestora, ca parte a efortului de participare la combaterea schimbărilor climatice şi ca afirmare a angajamentului de sustenabilitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.