5G continuă să se extindă mai rapid decât oricare altă tehnologie din generaţiile anterioare şi se estimează că numărul de abonamente pentru servicii 5G va ajunge la 5 miliarde, până la sfârşitul anului 2028, arată raportul Ericsson Mobility. În ceea ce priveşte segmentul de FWA (Fixed Wireless Access), se estimează că în următorii 6 ani, vom ajunge la 300 de milioane de conexiuni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Numărul de abonamente 5G la nivel global va depăşi pragul de 1 miliard până la final de an”, arată cifrele din noua ediţie a Ericsson Mobility Report (publicată la finalul lunii trecute).

Potrivit estimărilor din raportul citat, până la sfârşitul anului 2028, numărul abonamentelor 5G ar urma să ajungă la 5 miliarde, la nivelul întregii planete, în ciuda provocărilor economice care îşi fac simţită prezenţa în multe părţi ale lumii în prezent, cât şi în perioada urmatoare.

 În acelaşi timp, prognoza cuprinsă în ediţia curentă a Ericsson (NASDAQ: ERIC) Mobility Report arată un ritm de creştere mai rapid (decât în estimările anterioare) şi în ceea ce priveşte conexiunile de tip FWA (acces wireless fix), la nivel global.

FWA – alternativa wireless la conectivitatea prin cablu în segmentul de broadband, destinată clienţilor rezidenţiali şi celor din sfera enterprise – este unul dintre primele scenarii de aplicabilitate ale tehnologiei 5G şi a fost implementată în special în regiunile în care nu existau deloc servicii de broadband sau care erau slab deservite de acestea.

Stimulat în mare parte de accelerarea ritmului din India (în ceea ce priveşte planurile privind dezvoltarea serviciilor FWA) şi de creşterea preconizată pe alte pieţe emergente, numărul de conexiuni de tip FWA ar urma să crească în perioada 2022-2028 cu 19% de la an la an, până la 300 de milioane (de conexiuni) la final de 2028.

Peste trei sferturi dintre furnizorii de servicii de comunicaţii (CSP) din peste 100 de ţări oferă în prezent servicii de FWA şi aproape o treime dintre ei au în ofertă servicii de FWA cumulate cu servicii 5G (în urmă cu un an, proporţia acestora era de numai o cincime). Totodată, raportul mai arată că aproape 40% dintre lansările de servicii de 5G FWA, din ultimele 12 luni, au avut loc pe pieţele emergente.

De asemenea, raportul Ericsson arată că, în perioada iulie-septembrie 2022, numărul abonamentelor 5G noi, existente la nivel global, a crescut cu aproximativ 110 milioane, până la un total de circa 870 de milioane. Estimările din rapoartele anterioare se menţin şi pentru ediţia curentă a raportului, indicând în continuare faptul că numărul de abonamente 5G ar urma să ajungă la un miliard până la sfârşitul anului curent, ritmul fiind mai rapid decât în cazul tehnologiei 4G (care a avut nevoie de 2 ani în plus, pentru a atinge acelaşi număr de subscripţii, după lansare).

Statisticile consolidează poziţia tehnologiei 5G drept tehnologia de conectivitate mobilă care a înregistrat cea mai rapidă extindere, până în prezent, mai ales pe fondul disponibilităţii dispozitivelor de la mai mulţi furnizori, al preţurilor care scad mai rapid decât în cazul tehnologiei 4G şi al implementărilor timpurii ale acestor reţele în China, pe scară largă.

America de Nord şi Asia de Nord-Est continuă să înregistreze o creştere puternică, ponderea abonamentelor de servicii 5G urmând să atingă circa 35% (din populaţie) până la sfârşitul lui 2022.

La nivel global, aproape 230 de furnizori de servicii de comunicaţii au lansat până în prezent servicii 5G, şi peste 700 de modele de smartphone-uri compatibile cu această tehnologie au fost deja anunţate sau lansate comercial.

În plus, se estimează că acele 5 miliarde de abonamente 5G care ar urma să existe la nivel global până la sfârşitul anului 2028 vor reprezenta 55% din numărul total al abonamentelor de servicii mobile existente la momentul respectiv. Tot până atunci, aproximativ 85% din populaţia lumii ar urma să aibă acoperire 5G, în timp ce traficul de date înregistrat în aceste reţele ar reprezenta 70% din traficul global total de date.

 „Furnizorii de servicii de comunicaţii continuă să implementeze 5G, accelerând ritmul şi în ceea ce priveşte conexiunile de tip FWA. În plus, traficul de date înregistrat la nivel global, în reţelele mobile, se dublează la fiecare doi ani. Conform ediţiei curente a Ericsson Mobility Report, furnizorii de servicii iau măsuri pentru a implementa cele mai recente echipamente şi soluţii radio, hardware şi software, eficiente din punct de vedere energetic, sporind utilizarea surselor de energie regenerabilă în timp ce operează într-un mod inteligent şi eficient infrastructura existentă, cu scopul de a reduce impactul asupra mediului înconjurător”, afirmă Fredrik Jejdling, executive vice president & head of networks în cadrul Ericsson.

În acelaşi timp, şi numărul total (global) de abonamente 4G îşi continuă ascensiunea, acesta crescând în perioada iulie – septembrie 2022 cu aproximativ 41 de milioane. Se estimează că numărul de abonamente 4G la nivel global va ajunge la aproximativ 5,2 miliarde în următoarea perioadă.

Conform raportului citat, numărul total al abonamentelor de servicii mobile ar urma să depăşească 8,4 miliarde până la sfârşitul anului acesta şi 9,2 miliarde până la sfârşitul lui 2028, majoritatea acestora (a abonamentelor) fiind asociate cu dispozitive smartphone. Tot pentru finalul acestui an, se estimează un număr de 6,6 miliarde de abonamente cu smartphone-uri incluse, acestea reprezentând aproximativ 79% din totalul abonamentelor pentru telefoane mobile, de la nivel global.

Raportul subliniază şi importanţa reducerii impactului asupra mediului încomjurător. Sectorul telecomunicaţiilor joacă un rol esenţial în atingerea obiectivelor globale în materie de sustenabilitate, atât prin reducerea propriilor emisii, cât şi prin potenţialul de a reduce emisiile de carbon în alte industrii, prin intermediul soluţiilor pe care le dezvoltă. Astfel, pentru a reduce impactul asupra mediului, traficul de date în creştere trebuie gestionat prin modernizarea inteligentă a reţelei şi printr-o abordare echilibrată a performanţei acesteia.

Ericsson este listată la bursa NASDAQ din New York, precum şi la NASDAQ Stockholm. Portofoliul companiei acoperă următoarele segmente: Networks, Cloud Software & Services, Enterprise Wireless Solutions, Global Communications Platform şi Technologies & New Businesses.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.