Schimbările climatice vor costa economia americană sute de miliarde de dolari până la sfârşitul acestui secol, afectând toate domeniile, de la sănătate la infrastructură, potrivit unui raport guvernamental publicat vineri, despre care Casa Albă a apreciat că este inexact, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul comandat de Congres şi realizat cu sprijinul a mai multe de 12 agenţii şi departamente guvernamentale, a prezentat impactul estimat al încălzirii globale asupra fiecărui sector al societăţii americane, dând un avertisment dur, contrar agendei administraţiei Trump, care sprijină industria carburanţilor fosili.

”În condiţiile creşterii continue a emisiilor la niveluri istorice, pierderile anuale în unele sectoare economice vor atinge sute de miliarde de dolari până la sfârşitul secolului, depăşind PIB-ul multor state americane”, potrivit raportului ”A patra evaluare naţională a climei, Volumul II”.

Încălzirea globală va afecta în mod disproporţionat săracii, va submina pe scară largă sănătatea oamenilor, va afecta infrastructura, va limita disponibilitatea apei, va deteriora zonele de coastă şi va mări costurile în sectoare de la agricultură la pescuit şi producţia de energie, arată raportul.

Analiza adaugă că estimările referitoare la pagubele viitoare s-ar putea modifica dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor fi reduse semnificativ, chiar dacă unele dintre efectele schimbărilor climatice, între care furtunile mai puternice şi mai frecvente, seceta şi inundaţiile, sunt deja ăn curs.

Raportul completează un studiu publicat anul trecut, care a conchis să oamenii sunt principalul motiv al încălzirii globale şi a avertizat în privinţa efectelor catastrofale asupra planetei.

Preşedintele Donald Trump a inversat măsurile de protejare a mediului adoptate de predecesorul său Barack Obama, pentru a creşte la maximum producţia de carburanţi fosili, inclusiv de petrol, care este deja cea mai mare din lume, peste cea a Arabiei Saudite şi a Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Lindsay Walters, a spus că raportul ”se bazează în mare parte pe un scenariu extrem, care contrazice tendinţe vechi presupunând că inovaţiile vor fi limitate, iar populaţia va creşte rapid”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.