România se situează pe poziţia a 38-a într-un clasament privind securitatea alimentară, potrivit raportului Global Food Security Index 2018 - GFSI (Indicele Global al Securităţii Alimentare), efectuat de Corteva Agriscience, divizia de agricultură a DowDuPont, şi Economist Intelligence Unit (EIU), şi publicat luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În clasament, România se află după ţări precum Argentina, Costa Rica şi Slovacia, dar înaintea unor state precum Brazilia, Rusia şi China.

România a obţinut un scor total de 68,9 puncte - o îmbunătăţire cu un punct faţă de anul 2017.

”Dintre cele trei criterii analizate România a obţinut cel mai bun punctaj pentru Calitatea şi siguranţa alimentelor (locul 32 în lume), urmat de Disponibilitatea hranei (poziţia 35) şi Accesibilitatea acesteia (locul 43)”, se arată în comunicat.

România a obţinut punctaj maxim (100 de puncte) pentru un număr mare de categorii analizate de acest indice. Astfel, a fost remarcată existenţa unui mediu favorabil pentru siguranţa alimentară, dar şi o varietate mare de surse de finanţare pentru fermieri. La aceasta se adaugă un risc scăzut ca rata de urbanizare să afecteze producţia agricolă.

”Raportul menţionează dedicarea autorităţilor române pentru creşterea standardelor alimentare, existenţa unui ghid pentru o dietă echilibrată şi bogată în nutrienţi, prezenţa unei strategii de îmbunătăţire a alimentaţiei şi colectarea de date privind deficienţele populaţiei cauzate de nutriţie. Siguranţa alimentară din România este susţinută de existenţa unei capacităţi suficiente de stocare a mâncării, potrivit indicelui”, se arată în comunicat.

De asemenea, românii au acces foarte bun la surse de apă potabilă, precum şi o reţea bine dezvoltată de magazine alimentare, potrivit studiului.

Însă, în acelaşi timp, ţara a înregistrat scoruri reduse pentru procentul mare din veniturile unei familii alocat pentru achiziţionarea hranei, infrastructura din domeniul agricol şi volatilitatea producţiei agricole, deoarece România a raportat diferenţe mari între producţiile agricole înregistrate anual în ultimele două decenii, au atras atenţia experţii.

Pentru prima dată în istoria acestui indice, Singapore ocupă prima poziţie în GFSI 2018.

”Singapore este aici parţial datorită creşterii de circa 30% a PIB-ului pe cap de locuitor în intervalul 2012-2018, precum şi ponderii de doar 6,9% a cheltuielilor medii alocate de o gospodărie pentru achiziţia mâncării – accesibilitatea alimentelor este foarte ridicată. Dincolo de creşterea PIB-ului, Singapore, dintre toate ţările analizate de acest indice, are cele mai mici tarife aplicate importurilor agricole”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.