Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în martie la 15,2% din totalul consumului, un nivel care nu s-a mai înregistrat de acum un an şi jumătate, potrivit datelor centralizate de Novel Research şi publicate miercuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în martie 2019 la 15,2% din totalul consumului (cu 2,1 puncte procentuale mai puţin faţă de ianuarie 2019), un nivel care nu s-a mai înregistrat de acum un an şi jumătate”, se arată în comunicat.

Directorul general Novel Research, Marian Marcu, a atras atenţia că regiunea nord-est continuă să deţină recordul comerţului ilegal şi în martie.

”Regiunea nord-est continuă să deţină recordul comerţului ilegal şi în martie, situându-se la 37,3%, cu toate că se află în scădere cu 3,9 p.p. faţă de ianuarie. Şi în sud-vest piaţa neagră se menţine la un nivel ridicat, de 24,3%, chiar dacă scade cu 4,8 p.p. Cea mai mare scădere, de 6,8 p.p. până la 17,1%, e notată în vest”, a spus Marcu.

Pe de altă parte, cea mai mare creştere a contrabandei în martie se înregistrează în nord-vest, cu 4,5 p.p. până la 18,4%, potrivit lui Marcu. În plus, din punct de vedere al provenienţei, „cheap whites” (ţigarete no-name, produse legal sau ilegal şi destinate pieţei negre) continuă să fie principala sursă şi în martie, cu 55,1%.

”Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova continuă trendul de scădere din ianuarie (cu 2,5 p.p. până la 16,5%). Şi ponderea din Ucraina se află în scădere (cu 1,7 p.p. până la 11,2%), iar Serbia rămâne relativ constantă. Ponderea ţigaretelor de pe piaţa neagră provenite din surse necunoscute a atins 9,7%, un nivel fără precedent din ianuarie 2010, când contrabanda s-a situat la peste 36%”, a spus Marcu.

Directorul juridic şi relaţii publice al British American Tobacco (BAT), Ileana Dumitru, a subliniat că, în primul trimestru, autorităţile au reuşit să captureze cu 50% mai multe ţigarete de contrabandă decât în aceeaşi perioadă a lui 2018.

”Dacă vor continua în acelaşi ritm până la finalul anului, încasările suplimentare la bugetul de stat vor fi de circa 90 de milioane de euro. Ne bucură faptul că autorităţile au accelerat lupta împotriva contrabandei pentru a încerca să compenseze efectul creşterii preţurilor ţigărilor legale ca urmare a majorării rapide a accizelor, precum şi decizia istorică a Parlamentului României de a institui, pe 21 aprilie, Ziua Naţională a Luptei împotriva Traficului Ilicit de Mărfuri, recunoscând astfel efectele sociale şi economice grave ale contrabandei. În acelaşi timp însă, pentru a putea vorbi de o schimbare reală şi pe termen lung, sperăm că va fi dus la bun sfârşit angajamentul Ministerului de Finanţe de a întări controalele la punctele vamale, inclusiv prin dotarea lor cu scannere”, a spus Dumitru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.