În 2019, 773.943 utilizatori ai soluţiilor Kaspersky au fost atacaţi de troieni bancari, iar dintre aceştia, o treime (35,1%) erau corporaţii, arată analiza companiei de securitate cibernetică asupra peisajului ameninţărilor financiare, potrivit căreia 30% intre utilizatorii globali atacaţi de malware-ul bancar proveneau din Rusia , urmată de Germania (cu o pondere de peste 7%) şi de China (peste 3%).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În 2019, 773.943 utilizatori ai soluţiilor Kaspersky au fost atacaţi de troieni bancari. Dintre aceştia, o treime (35,1%) erau corporaţii", indică rezultatele analizei Kaspersky asupra peisajului ameninţărilor financiare.

Troienii bancari sau “bankers” sunt printre cele mai răspândite instrumente folosite de atacatorii cibernetici, în scopul principal de a fura bani. De obicei, troienii bancari caută datele de identificare ale utilizatorilor pentru plăţile electronice şi pentru serviciile de banking online, deturnează parolele unice şi apoi transmit aceste date către atacatori.

"În 2019, o treime dintre aceste atacuri au vizat utilizatorii corporativi, o creştere faţă de ponderile de 24%-25%, care rămăseseră relativ constante în ultimii trei ani. Potrivit experţilor, motivul este clar: atacurile asupra sectorului B2B nu numai că pot oferi acces la conturile bancare sau la sistemele de plăţi, dar, prin expunerea angajaţilor, pot de asemenea compromite resursele financiare ale unei companii", arată raportul companiei.

Datele colectate arată, totodată, că Rusia şi-a menţinut poziţia de cea mai vizată naţiune în anul 2019, de acolo provenind peste 30% dintre utilizatorii globali atacaţi de malware-ul bancar. Este urmată de Germania (cu o pondere de peste 7%) şi China (peste 3%).

 “În timp ce numărul total de atacuri cu troieni bancari a scăzut în 2019, interesul tot mai mare pentru datele personale ale utilizatorilor corporatişti indică faptul că nu suntem încă feriţi de ameninţările financiare. Prin urmare, cerem tuturor utilizatorilor să rămână vigilenţi atunci când efectuează operaţiuni financiare de pe calculator. Aflându-ne într-o perioadă în care lucrul de acasă a atins cote extrem de înalte, în contextul pandemiei, este deosebit de important să nu subestimăm interesul atacatorilor cibernetici pentru furturile de bani”, spune Oleg Kupreev, expert în securitate la Kaspersky.

Raportul mai arată că în 2019, ponderea phishing-ului financiar a crescut de la 44,7% la 51,4% din totalul incidenţelor de phishing detectate.

Aproape una din trei încercări de a vizita o pagină de phishing blocată de produsele Kasperksy a fost legată de o tentativă de phishing bancar (27%).

Ponderea atacurilor de phishing asupra sistemelor de plată şi a magazinelor online a reprezentat aproape 17% şi, respectiv, peste 7,5% în 2019. Aceasta pondere este similara cu nivelurile din 2018.

Ponderea phishing-ului financiar întâlnit de utilizatorii de Mac a scăzut uşor, reprezentând 54%.

În 2019, numărul de utilizatori atacaţi cu troieni bancari a fost de 773.943, o scădere faţă de cele 889.452 ţinte atacate în 2019.

Potrivit raportului, 35,1% dintre utilizatorii atacaţi cu malware-ul bancar au fost utilizatori corporatişti, faţă de 24,1% în 2018.

"Utilizatorii din Rusia, Germania şi China au fost atacaţi cel mai frecvent de malware-ul bancar", arată concluziile raportului.

În ceea ce priveşte malware bancar pe Android, în 2019, numărul de utilizatori care au întâlnit un malware bancar a scăzut la puţin peste 675.000, de la aproximativ 1,8 milioane. Rusia, Africa de Sud şi Australia au fost ţările cu cel mai mare procent de utilizatori atacaţi de malware bancar pe Android.

"Experţii Kaspersky recomandă companiilor să ia următoarele măsuri de protecţie împotriva ameninţărilor financiare: Investiţi în formarea periodică a personalului în ceea ce priveşte securitatea cibernetică, pentru ca angajaţii să nu dea click pe link-urile sau ataşamentele primite de la surse necunoscute. Utilizaţi soluţii de protecţie mobilă sau protecţie a traficului corporativ pe internet, pentru a vă asigura că dispozitivele angajaţilor nu sunt expuse la ameninţări financiare sau de alt gen. Ultima ajută la protejarea acelor dispozitive pentru care un antivirus normal nu este disponibil", spun specialiştii companiei.

Ei recomandă companiilor să folosească tehnologii avansate de detecţie şi reacţie, care permit inclusiv interceptarea de malware bancar necunoscut şi le oferă echipelor de Securitate cibernetică vizibilitate deplină în reţea şi o automatizare a răspunsurilor.

"Oferiţi echipei dumneavoastră de Securitate cibernetică acces la Threat Intelligence, astfel încât să rămână la curent cu cele mai recente tactici şi instrumente utilizate de atacatori", mai spun ei.

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în 1997. Portofoliul companiei include protecţie endpoint de top şi mai multe soluţii specializate de securitate şi servicii, pentru a combate ameninţările digitale tot mai complexe. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejaţi de tehnologiile Kaspersky, precum şi 270.000 de companii client.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.