Peste 300 de tranzacţii care au strâns 54,4 miliarde dolari în venituri au fost înregistrate pentru trimestrul 1 din acest an, pe piaţa mondială a IPO-urilor, o scădere de 37% şi, respectiv, 51% faţă de anul precedent, arată un raport EY.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trimestrul 1 2022 (adică ianuarie-martie) se bazează pe IPO-urile finalizate între 1 ianuarie 2022 şi 23 martie şi pe IPO-urile aşteptate până la sfârşitul lunii martie 2022. Date de la închiderea activităţii din 23 martie, ora Regatului Unit.

”După nivelurile record de IPO la nivel mondial în 2021, condiţiile volatile de pe piaţă au dus la o încetinire semnificativă în primul trimestru din 2022. Anul a început în forţă, continuând impulsul din trimestrul IV 2021, luna ianuarie fiind cea mai puternică lună de deschidere din ultimii 21 de ani în ceea ce priveşte încasările. Cu toate acestea, până în a doua jumătate a trimestrului, scăderile bursiere la nivel mondial au schimbat traiectoria în mod dramatic în direcţia opusă, ceea ce a dus la o scădere semnificativă a activităţii globale. Pentru T1 2022, pe piaţa mondială a IPO-urilor au fost înregistrate 321 de tranzacţii care au strâns 54,4 miliarde dolari în venituri, o scădere de 37% şi, respectiv, 51% faţă de anul precedent”, arată raportul.

Inversarea bruscă poate fi atribuită unei serii de probleme, atât emergente, cât şi reziduale. Printre acestea se numără creşterea tensiunilor geopolitice, volatilitatea pieţelor bursiere, corecţia preţurilor acţiunilor supraevaluate din IPO-urile recente, îngrijorările tot mai mari legate de o creştere a preţurilor la mărfuri şi energie, impactul inflaţiei şi potenţialele creşteri ale ratelor dobânzilor, precum şi riscul pandemiei COVID-19, care continuă să împiedice o redresare economică globală completă.

În concordanţă cu scăderea bruscă a activităţii IPO la nivel mondial, s-a înregistrat o scădere considerabilă a IPO-urilor transfrontaliere, unicorn, mega (încasări de peste 1 miliard dolari) şi SPAC (oferte publice iniţiale ale societăţilor de achiziţie cu scop special). De asemenea, o serie de lansări de IPO-uri au fost amânate din cauza incertitudinii şi instabilităţii pieţei.

În regiunea Americii, s-au finalizat 37 de tranzacţii IPO în T1 2022, cu venituri de 2,4 miliarde dolari, ceea ce reprezintă o scădere de 72% a numărului de tranzacţii şi o scădere de 95% a veniturilor în raport cu anul precedent. Regiunea Asia-Pacific a înregistrat 188 de IPO-uri care au strâns 42,7 miliarde dolari în venituri, o scădere în raport cu anul precedent (Year on Year – YOY) de 16% pentru volum, dar o creştere de 18% în ceea ce priveşte veniturile. Activitatea IPO pe piaţa EMEIA în T1 2022 a raportat 96 de tranzacţii şi a strâns 9,3 miliarde USD în venituri, o scădere YOY de 38% şi, respectiv, 68%.

Activitatea IPO din regiunea Americii a încetinit în acest trimestru în comparaţie cu T1 2021, care a înregistrat un record, cu tranzacţii în scădere cu 72% (37 IPO-uri) şi încasări în scădere cu 95% (2,4 miliarde dolari). Sănătatea şi ştiinţele vieţii au condus numărul de tranzacţii, în timp ce o singură tranzacţie mare a determinat sectorul financiar să conducă în privinţa încasărilor. În America, sectorul materialelor a urmat ca număr de tranzacţii, condus exclusiv de bursele canadiene mai mici (CSE şi TSX-V), în timp ce sănătatea şi ştiinţele vieţii s-au clasat pe locul al doilea ca încasări.

Ritmul ofertelor publice iniţiale şi al fuziunilor de SPAC a încetinit pe fondul unor condiţii de piaţă dificile. Este de aşteptat ca activitatea să se intensifice pe măsură ce anul avansează, deoarece mai mult de un sfert din cele peste 600 de SPAC-uri active expiră în cursul acestui an şi peste 60% expiră în prima jumătate a anului 2023.

Piaţa braziliană a ofertelor publice iniţiale s-a blocat în 2022, deoarece zeci de companii au anulat sau amânat tranzacţii. Se aşteaptă ca volatilitatea pe piaţa braziliană să continue, în condiţiile unei inflaţii şi a unor rate ale dobânzii ridicate şi a unei poziţii fiscale fragile, la care se adaugă viitoarele alegeri şi consecinţele tensiunilor geopolitice. 

”Regiunea Asia-Pacific a început anul în forţă, cu o creştere de 18% a încasărilor YOY, în ciuda unei scăderi de 16% a numărului de tranzacţii în T1 2022. Patru dintre cele şapte mega IPO-uri din T1 2022 la nivel global au fost listate în această regiune, inclusiv două dintre cele mai mari IPO-uri din T1 în funcţie de încasări. În regiune au avut loc 188 de IPO-uri care au atras 42,7 miliarde dolari în venituri, depăşind T1 2021, care a atras cele mai mari venituri din T1 din ultimii 21 de ani. În ceea ce priveşte activitatea sectorială, sectorul industrial a condus ca volum (40 de IPO-uri, 3,3 miliarde dolari), urmat de cel al materialelor (37 de IPO-uri, 5,3 miliarde dolari), în timp ce energia şi telecomunicaţiile au condus ca încasări (11,2 miliarde dolari prin 8 IPO-uri şi, respectiv, 8,5 miliarde dolari prin 3 IPO-uri)”, se arată în raport.

China a înregistrat o scădere de 28% a tranzacţiilor (97) şi o creştere modestă de 2% a încasărilor (care au atras 30,1 miliarde dolari) în decursul anului. În Hong Kong, activitatea IPO a fost considerabil mai lentă din cauza volatilităţii recente a pieţei, a unei epidemii grave de cazuri Omicron şi a unei scăderi relativ mai mari a indicilor bursieri locali. În timp ce China continentală a înregistrat, de asemenea, un mic declin în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii, veniturile YOY au crescut datorită găzduirii a trei dintre cele şapte mega IPO-uri din T1 2022.

După cel mai mare număr de IPO-uri înregistrat în 2021, activitatea IPO-urilor din Japonia a încetinit în T1 2022, cu o serie de IPO-uri cu capitalizare mică venite pe piaţă. Japonia a înregistrat 15 IPO-uri care au strâns venituri totale de 0,2 miliarde dolari.

Coreea de Sud şi-a continuat dinamica puternică a IPO-urilor din 2021 în ianuarie 2022, cu cel mai mare IPO din istorie al Bursei din Coreea, care a strâns 10,7 miliarde dolari. Activitatea IPO a fost mai lentă în februarie, înainte de alegerile prezidenţiale din Coreea de Sud, din martie. În primul trimestru din 2022, Coreea a înregistrat 19 IPO-uri cu venituri totale de 11,2 miliarde dolari, o scădere de 21% în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii, dar o creştere de 368% în ceea ce priveşte veniturile.

Recenta volatilitate ridicată a pieţei, cauzată de tensiunile geopolitice, a avut, fără surpriză, un impact asupra pieţelor de acţiuni din EMEIA şi asupra activităţii corporative ulterioare. Mulţi candidaţi la IPO din regiune le-au amânat până când se vor clarifica perspectivele economice. În total, în EMEIA au avut loc 96 de IPO-uri, o scădere de 38% faţă de anul precedent, iar veniturile obţinute au fost de 9,3 miliarde dolari, o scădere de 68% faţă de anul precedent. Într-o notă mai pozitivă, pieţele financiare globale rămân deschise şi funcţionale, în ciuda incertitudinii continue.

În primul trimestru al anului 2022, Europa a reprezentat 15% din tranzacţiile IPO globale şi doar 5% după încasări. Două burse europene s-au aflat printre primele 12 burse în funcţie de numărul de tranzacţii şi de veniturile obţinute. Numărul de tranzacţii în Europa a fost de 47, cu încasări de 2,7 miliarde dolari obţinute. În Marea Britanie, ritmul mai lent al activităţii IPO s-a datorat unei scăderi a încrederii investitorilor din T4 2021, care s-a prelungit în 2022. În T1 2022 au avut loc opt IPO-uri în Marea Britanie, cu venituri totale de 113 milioane dolari, o scădere YOY de 60% în funcţie de numărul de tranzacţii şi o scădere dramatică de 99% în funcţie de veniturile obţinute.

În primul trimestru au avut loc unele schimbări uşoare în ceea ce priveşte performanţele sectoriale, în parte din cauza schimbării mediului economic şi a condiţiilor de piaţă. Atât sectorul tehnologic, cât şi cel al materialelor au condus în ceea ce priveşte numărul de oferte publice iniţiale, cu 58 de oferte fiecare, obţinând 9,9 miliarde dolari şi, respectiv, 5,9 miliarde dolari. Acesta a fost urmat de sectorul industrial (57 de IPO-uri care au strâns 5 miliarde dolari). Tehnologia şi-a continuat dominaţia în funcţie de numărul de tranzacţii pentru al şaptelea trimestru consecutiv (din T3 2020), dar s-a clasat pe locul al doilea în funcţie de încasări - întrerupând o serie de şapte trimestre consecutive în care a strâns cele mai mari încasări din IPO-uri din T2 2020.

În T1 2022, energia a preluat conducerea în ceea ce priveşte veniturile (12,2 miliarde dolari prin intermediul a 15 IPO-uri), determinată de cel mai mare IPO din T1 de pe Bursa din Coreea, în timp ce telecomunicaţiile au ocupat locul al treilea (8,6 miliarde dolari prin intermediul a şase IPO-uri), datorită celui de-al doilea cel mai mare IPO din T1 de pe Bursa din Shanghai.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 40 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2021.

Prezentă în România din anul 1992, EY este liderul de pe piaţa serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale. Are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.