Listările noi de acţiuni (IPO) la nivel global s-au menţinut la un nivel redus, bursele din SUA şi Europa fiind afectate de volatilitatea din sectorul bancar. În primul trimestru al anului au fost încheiate cu succes 234 IPO-uri cu o valoare cumulată de 25,7 miliarde dolari, conform unui raport PwC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele mai atractive sectoare pentru IPO-uri în primul trimestru al anului 2023 au fost cele de: computere şi produse electronice (57 de IPO-uri care au generat venituri de 7,1 miliarde de dolari), petrol şi gaze, energie şi utilităţi, industria chimică şi sectorul financiar.

”Evoluţia lentă din 2022 a numărului de listări noi de acţiuni (IPO – Ofertă Publică Iniţială) la nivel global se menţine şi în primul trimestru al anului 2023, fiind încheiate cu succes 234 IPO-uri cu o valoare cumulată de 25,7 miliarde dolari”, conform raportului Global IPO Watch Q1 2023 realizat de PwC.

Valoarea totală atrasă din cele 234 de listări din primul trimestru 2023 este aproximativ la jumătate faţă de cea înregistrată în primele trei luni ale anului precedent şi de 8,3 ori mai mică comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021.

”În primul trimestru al acestui an, pieţele IPO din SUA şi Europa rămân în mare parte inerte, fiind afectate de volatilitatea din sectorul bancar care a determinat o reducere semnificativă a activităţii pe acest segment. În schimb, piaţa IPO din Orientul Mijlociu a continuat să aibă tranzacţii de referinţă, incluzând o privatizare printr-o mega ofertă publică de vânzare de acţiuni. Încasările din IPO-uri aferente regiunii Asia-Pacific au reprezentat 66% din încasările globale din primul trimestru al acestui an (listările din întreaga regiune au rămas atractive), China continentală şi Indonezia fiind cele care au contribuit semnificativ la volumele atrase din IPO-uri)”, spune Sorin Petre, partener PwC România.

Piaţa de capital din România a beneficiat în primul trimestru de şase emisiuni de obligaţiuni şi de listarea primului fond de investiţii sectorial (Exchange Traded Fund - ETF). Mai mult, în al doilea trimestru al anului 2023 se aşteaptă listarea la Bursa de Valori Bucureşti a unei companii din domeniul agri-business.

”Pe parcursul anului 2023, participanţii de pe piaţă vor fi probabil preocupaţi de cât de repede se va redresa contextul inflaţionist şi de probabilitatea ca băncile centrale să nu mai majoreze ratele dobânzilor. Riscurile sporite la adresa stabilităţii financiare ar putea duce la înăsprirea condiţiilor de creditare, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra creşterii economice în ţările dezvoltate. Împreună cu semnalele de avertizare intermitente de recesiune din SUA, acest lucru ar putea afecta apetitul investitorilor faţă de acţiuni şi implicit faţă de IPO-uri”, relevă raportul.

În ceea ce priveşte emisiunile de acţiuni suplimentare, activitatea din primul trimestru a rămas la nivelul mediu istoric, emitenţii profitând de perioadele mai stabile ale preţurilor acţiunilor.

Piaţa globală a obligaţiunilor a înregistrat o creştere semnificativă a diferenţelor de randament, ceea ce indică perspective economice mai slabe. Obligaţiunile americane şi europene au înregistrat randamente pozitive în primul trimestru, însă turbulenţele din sectorul bancar au avut un impact negativ spre sfârşitul trimestrului. Politica băncilor centrale de a menţine ratele dobânzilor la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp va influenţa piaţa obligaţiunilor în viitorul apropiat.

”Există în continuare o disponibilitate semnificativă de lichidităţi pentru investiţii, care va fi mai mult decât suficientă pentru a relansa piaţa de IPO-uri atunci când sentimentul se va îmbunătăţi, accentul punându-se în special pe calitate. Pe termen lung, acţiunile rămân o clasă de active atractivă, dar, având în vedere temerile legate de recesiune, investitorii vor trebui să găsească un echilibru între acţiunile care implică un risc ridicat, dar cu un potenţial de randament mai mare, şi activele cu risc mai scăzut, cum ar fi obligaţiunile. Calitatea şi fundamentele acţiunilor vor fi în prim-plan pentru investitorii în IPO”, spune Sorin Petre, partener PwC România.

 Începând cu 2008, piaţa IPO a fost alimentată în principal de companiile cu creştere rapidă şi de cele din domeniul tehnologiei, dintre care o parte au înregistrat pierderi şi au fost evaluate pe baza multiplului de venit. Majoritatea companiilor care intenţionează să se listeze la bursă acum ar trebui să prezinte un istoric de profitabilitate sau o cale clară spre aceasta. În plus, societăţile vor trebui să accepte noile realităţi ale unei reveniri a evaluărilor la niveluri mai apropiate de cele istorice.

Top 10 pieţe IPO în primul trimestru este format în ordine din China continentală, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite ale Americii, Indonezia, Japonia, Hong Kong, Turcia, Italia, Coreea de Sud şi Germania.

China continentală a contribuit cu aproape jumătate (13 miliarde de dolari) din totalul încasărilor atrase din IPO-uri la nivel global în primul trimestru al anului 2023, SUA reprezentând doar 12%.  Regatul Unit nu reuşeşte să intre din nou în top 10, deoarece piaţa britanică de IPO-uri rămâne închisă pentru încă un trimestru.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.